Ponudu na gornjogradskoj tržnici obogaćuje antikvarnica Zorana Balabana, otvorena prije tri godine u sklopu akcije unajmljivanja kioska za kunu jer je riječ o ponudi kakve do tada nije bilo na tržnici. Riječ je zapravo o četiri povezana kioska čija unutrašnjost količinom predmeta podsjeća na Alibabinu špilju. Teško je ući i samo nakratko pogledati, zanimljivi predmeti mame sa svih strana. Balaban se starinama bavi već 35 godina, antikvar je po struci, a doškolovao se i za restauraciju stilskog pokućstva.

– Još kao nezaposleni mladić postao sam sakupljač svega i svačega. To vas povuče, počnete upoznavati ljude iz tog miljea, zatim stvorite zbirku koja se povećava… Na ozbiljnije bavljenje antikvitetima ponukao me prijatelj iz Zagreba koji je rekao kako u Osijeku ima puno zanimljivih predmeta jer je riječ o starom gradu sa starim obiteljima. Tako sam za njega počeo kupovati stvari, a 1988. godine otvorio sam prvi antikvarijat. Imao sam toliko predmeta u vlasništvu da sam osjetio da od toga mogu živjeti. Radilo se po svim republikama bivše države, bilo je to veliko tržište. Primjerice, u Srbiji smo kupovali po nižim cijenama, a prodavali u Sloveniji po skupljim, prisjeća se Balaban i dodaje kako je nakon Domovinskog rata to tržište nestalo, ali se otvorilo mađarsko. Radio je u ekipi s bratom, a kasnije sa sinom kojega je također privukao ovaj posao pa je položio sve potrebne tečajeve i trenutačno vodi antikvarnicu u Ulici Hrvatske Republike.

– U ponudi imamo dosta toga, najviše namještaja kojeg nismo stigli urediti, zatim sitne dekoracije vrijednosti do 150, 200 kuna. Tu je i stara bižuterija, ručni radovi iz Slavonije i Baranje, numizmatika, stare razglednice, značke, stari mehanički fotoaparati, ručni satovi, stakleni predmeti, umjetnine… Sada je u modi retro stil koji se sviđa mladima. To su predmeti iz 50-ih, 60-ih, čak i 70-ih godina prošlog stoljeća, sitnice poput kutija za šećer, brašno, kavu… Sjećaju se da su ih njihove bake imale, a to sada vrijedi jer se puno toga pobacalo, rekao je Balaban i istaknuo da su vrlo vrijedni predmeti umjetničkog obrta nastali do 1940. godine, prije industrijalizacije, kada su postojale sitne obrtničke radionice i dosta se izrađivalo ručno, u malim serijama.

 

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.