Kinesko-hrvatski odnosi ušli su u najbolju fazu u povijesti, rekla je u petak u Zagrebu kineska veleposlanica Xu Erwen na obilježavanju 70. godišnjice uspostave Narodne Republike Kine.

“Kina je zadnjih 70 godina bila nacija s ožiljcima od poniženja”, rekla je Xu, istaknuvši kako je njezina država od zemlje pogođene ratovima iz gotovo feudalnog društva postala “drugo gospodarstvo svijeta”.

“A što se tiče odnosa Kine i Hrvatske, oni su već ušli u najbolje razdoblje u povijesti”, dodala je veleposlanica koja je tu dužnost preuzela ove godine.

“Oba naša premijera kazala su kako su naši odnosi ušli u dijamantni period”, istaknula je Xu, referirajući se na izjavu kineskog premijera Lija Keqianga koji je u travnju posjetio Hrvatsku.

 

Veleposlanica smatra kako su kinesko-hrvatski gospodarski odnosi dobili zamah, te da je “kineska investicija” Pelješkog mosta jako dobro primljena u Hrvatskoj.

“Jako puno ljudi mi čestita na mostu i veoma cijene taj kineski doprinos dobrobiti Hrvatske”, rekla je.

Most gradi kineska državna tvrtka China Road  and Bridge Corporation, a financira ga Europska unija s 85 posto, dok ostatak plaća Hrvatska.

“Imamo još puno prilika za razvoj suradnje, posebice u digitalnoj ekonomiji”, zaključila je veleposlanica o hrvatsko-kineskoj gospodarskoj suradnji i dodala da je ove godine u Hrvatskoj bilo više od 500 tisuća kineskih turista.

Xu je u petak u zagrebačkom hotelu Esplanade bila domaćin obilježavanja 70. godišnjice uspostave Narodne Republike Kine na koje je stiglo niz bivših i sadašnjih hrvatskih dužnosnika, veleposlanika u Hrvatskoj, sportaša, akademika i drugih.

Kineski komunistički vođa Mao Zedong je 1. listopada 1949. proglasio osnivanje Republike s Vrata nebeskog mira u Pekingu.

Mjesec dana kasnije poraženi nacionalisti Kuomintanga s čelnikom Chiang Kai-shekom bježe na Tajvan, nakon građanskog rata u kojem su se s komunistima borili za kontrolu nad teritorijima oslobođenima nakon japanske invazije.

U tim sukobima poginulo je nekoliko milijuna ljudi. Godišnjica će se u utorak obilježiti i velikom vojnom paradom u Pekingu.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.