” Da dobijem pomoć od kapi vode vratio bih cijelim vodenim izvorom”. Riječ je o tradicionalnoj kineskoj poslovici koju je, na redovitoj novinarskoj konferenciji 25. veljače, izrekao Zhao Lijian, novoimenovani glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova, izražavajući zahvalnost Kine međunarodnoj zajednici na podršci i pomoći i svoju odlučnost u odgovornosti za javnu sigurnost svijeta.

Nakon izbijanja epidemije upale pluća uzrokovane novim koronavirusom su državnici iz više od 170 zemalja i dužnosnici više od 40 međunarodnih organizacija posebnim telegramima izrazili podršku Kini, a društveni krugovi iz mnogih zemalja su joj donirali novčane i materijalne potrepštine ili drugim načinima izrazili podršku. Među njima su razvijene zemlje i zemlje u razvoju s vlastitim skromnim uvjetima.

Na primjer, vlada Gane je pokrajini Hubeiju hitno donirala 10 tisuća maski sa standardom N95, vlada Ekvatorijalne Gvineje je kineskoj vladi donirala 2 milijuna dolara. Moramo reći da su državni računi afričkih zemalja skromni i to je najveća podrška koju mogu donirati. Kao što je rekao Wang Shiting, kineski veleposlanik u Gani, jedan dolar od siromašne obitelji je dragocjeniji nego milijun dolar od bogate obitelji.

Trenutno zahvaljujući upornom nastojanju, kineska borba protiv epidemije postiže očiti napredak. Kina je, izgradnjom prve obrambene linije, osvojila svijetu dragocjeni vremenski prostor.

No, virus ne poznaje državne granice, a razumijevanje, prevencija i kontrola nove bolesti je proces u postupnom usavršavanju. Ovih dana se epidemija COVID-19 širi u Japanu, Južnoj Koreji, Italiji, Iranu i drugim zemljama, a u Africi se također pojavio potvrđeni slučaj.

Kina s iskustvom borbe protiv epidemije na prvoj liniji ima čvršću odlučnost u odgovornosti za javno zdravstvo svijeta. Stoga je Kina, dok kvalitetno obavlja posao u prevenciji i kontroli epidemije, spremna za intenzivnu komunikaciju i suradnju s Južnom Korejom, Japanom i drugim zemljama, te dijeljenjem informacija i iskustava kako bi učinkovito suzbili prekogranično širenje epidemije. Istovremeno, Kina u okviru svojih sposobnosti pruža podršku zemljama sa slabim zdravstvenim sustavom pomažući im u povećanju sposobnosti za prevenciju i kontrolu epidemije, kako bi zaštitili sigurnost javnog zdravstva regije i svijeta.

Do sada su kinesko veleposlanstvo u Iranu i tamošnja kineska poduzeća Iranu donirali 250 tisuća maski. Povodom nedostatka reagensa za test nukleinske kiseline u Japanu, Kina je pružila bespovratnu donaciju tog reagensa za testiranje na COVID-19. Imajući u vidu općenitu slabost sustava javnog zdravstva u afričkim zemljama im je Kina je kroz više kanala pružila pomoć i podršku.

Istovremeno, druge zemlje uče iz kineskog iskustva u suzbijanju epidemije te je na primjer vlada Italije nedavno proglasila zatvaranje gradova epicentara epidemije.

Međutim, za razliku od kineskog sudjelovanja u svjetskoj borbi protiv epidemije su pojedini američki političari i mediji, unatoč svojoj tromoj pomoći drugim zemljama, često proizvodili glasine o Kini. Mike Pompeo, državni tajnik SAD-a je nedavno u intervjuu neopravdano kritizirao Kinu jer je navodno sakrila informacije o bolesti COVID-19. Pojedini zapadni mediji su također objavili rasističke članke blateći Kinu i opstruirajući međunarodnu suradnju u borbi protiv epidemije. Pitanje je tko u sadašnjoj teškoj situaciji nosi, a tko izbjegava odgovornost?

Kod suočavanja s epidemijom bolesti COVID-19 i drugim teškim slučajevima u javnom zdravstvu su potrebni zajednička mudrost i suradnja cijelog čovječanstva, što odražava važnost oblikovanja zajednice koja dijeli sudbinu.

U teškom trenutku, pomoć drugima predstavlja i pomoć sebi.

Samo suosjećanjem i međusobnom pomoći mogli što ranije pobijediti epidemiju i vratiti se normalnom životu.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.