“Kina je poduzela najambicioznije, najagilnije i najaktivnije mjere za prevenciju i kontrolu u povijesti.” Ova rečenica se ističe u “Izvješću zajedničke inspekcije Kine i SZO-a o COVID-19”.

Riječ je o jednoglasnom zaključku do kojeg je došlo 25 stručnjaka iz Kine, Njemačke, Japana, Južne Koreje, Nigerije, Rusije, Singapura, SAD i SZO-a nakon preko 9 dana inspekcije na licu mjesta, što mu povećava uvjerljivost.

Dr. Bruce Aylward, viši savjetnik Svjetske zdravstvene organizacije je strani direktor zajedničke inspekcijske ekipe. Nedavno je na dvije tiskovne konferencije u Pekingu i Ženevi rekao kakav je osjećaj stekao nakon inspekcije na licu mjesta: “Ako se zarazim, nadam se da ću biti liječen u Kini.”

Kako su dr. Aylward i njegovi kolege došli do ovog zaključka i stekli ovakav osjećaj?

Kao što je inspekcijska ekipa vidjela na prvoj liniji prevencije i kontrole epidemije: “Kineske mjere su, s obzirom da nema lijekova niti cjepiva, iskoristile što imaju, prilagođavajući se potrebama i spašavajući živote.” Spašavanje života uvijek je prioritet, po svaku cijenu.

Kineski vrhovni državnik Xi Jinping je više puta istaknuo da treba uvijek staviti sigurnost života i zdravlje građana na prvo mjesto. Od dovršetka dvije posebne bolnice u Wuhanu s više od 2500 ležaja u desetak dana, do oblikovanja mreže za prevenciju i kontrolu epidemije koja pokriva i ruralna i urbana područja je Kina, u duhu poštovanja i zaštite života, pokazala svoju veliku mobilizacijsku moć, odlučnu implementaciju i zajedničku altruističnu volju, što je na inspekcijsku ekipu ostavilo dubok dojam.

Kao što stoji u izvješću nakon inspekcije, Kina je poduzela odlučne, snažne i kompletne mjere za ne-farmaceutsku intervenciju, uključujući aktivni nadzor, brzo otkrivanje, trenutno smještanje pacijenata u karantenu nakon dijagnoze, strogo traganje za osobama koji su imale bliski kontakt s pacijentima itd., koje su učinkovito prekinule širenje virusa.

Trenutno je zahvaljujući napornim nastojanjima, trend razvoja epidemije generalno stabilan i razvija se u pozitivnom smjeru. No istovremeno, epidemija se širi i diljem svijeta. Tedros Adhanom Ghebreyesus, glavni tajnik SZO-a je povećao razinu rizika od bolesti COVID-19 s “visoke” na “vrlo visoku”. Što ranije suzbijanje širenja epidemije je najveći prioritet međunarodne zajednice.

Danilo Türk, bivši predsjednik Slovenije je nedavno u svom članku istaknuo da su promjena mentaliteta, zajednička borba protiv epidemije i jačanje sposobnosti medicinskih institucija dokazana učinkovita iskustva iz kineske prakse te vrijedno znanje za cijeli svijet.

Xi Jinping je u telefonskim razgovorima, susretima ili pismima stranim državnicima i prijateljima često isticao kako je čovječanstvo zajednica koja dijeli sudbinu i kako će Kina nastaviti jačati suradnju s drugim zemljama, zajedno učinkovito reagirati na epidemiju te štititi sigurnost javnog zdravstva regije i svijeta.

Virus ne poznaje državne granice i sve zemlje trebaju oprezno reagirati na epidemiju, ali nije potrebno paničariti. Kao što je istaknuo Tedros Adhanom Ghebreyesus , ako zemlje poduzmu ispravne mjere, epidemija može biti suzbijena, “a to je jedna od ključnih informacija iz Kine.”

 

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.