“Imamo 36 novo potvrđenih, ukupno 418 bolesnika. 39392 testiranja, na respiratoru 10 bolesnika. 7 u Zagrebu, 2 u Osijeku, 1 u Rijeci.”, objavio je ministar zdravstva Vili Beroš na redovitoj prijepodnevnoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

“Prosječna živona dobe na respiratoru je 61 godina.”, rekao je Beroš.
Od ukupno testiranih 12 posto je pozitivnih. 57 posto su muškarci, 43 posto zaraženih su žene. Na koronavirus pozitivno je 15 bolničkih liječnika, 7 medicinskih sestara i jedan liječnik opće prakse.

U Osijeku se obrađuju dva žarišta. Jedan pacijent je na intenzivnoj skrbi. Detalje kako je nastalo žarište ćemo reći poslijepodne,” rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Trojica pripadnika Hrvatske vojske zaraženo je u Litvi, ostali vojnici koji sudjeluju u toj misiji, njih 39, su u izolaciji. Za jednog se čekaju rezultati.

Božinović: “Životi će nam se mijenjati ne za par tjedana, nego još duže”

“Cijela Kina živi pod posebnim režimom koji je sličan ovome što mi imamo danas. To nam govori da se svi moramo ogranizirati prema izdanim uputama. Svaki građanin, svaki poslodavac. SVi moramo shvatiti, ako je tako u Kini gdje nema širenja zaraze gdje je poseban režim života – to je potvrda onoga što smo rekli već više puta. Naši životi se mijenjaju i oni će se morati organizirati prema stručnim uputama ne za par tjedana, nego za duže razdoblje. Upute epidemiologa moraju postati nulti zakon za sve nas. Svi će morati prije svega voditi računa o tome je li ispunio preduvjete za sve ono što su rekli epidemiolozi, pa tek onda organizirati posao. Nama je bitna i zaštita ljudi i ekonomske aktivnosti. I jedno i drugo mora se voditi uputama. Ako to ne uspijemo. tko zna što će biti. Higijena i i socijalno distanciranje, to nam mora postati refleks,” naglasio je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

– izvor: Radio Osijek
– foto: Daniel Kasap/PIXSELL

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.