“U ovom trenutku, bi kao političari trebali staviti život i zdravlje građana iznad politike i vrlo je nemoralno se s političkim namjerama nastavljati igrati životom i sigurnošću naroda.” Drugog travnja je Hua Chunying, glasnogovornica kineskog Ministarstva vanjskih poslova ovako na redovnoj tiskovnoj konferenciji kritizirala pojedine američke političare koji neprestano kleveću Kinu. Kad je riječ o njihovom ogovaranju Kine da je “skrivala” situaciju epidemije u Kini je Hua gotovo 10 minuta brojnim činjenicama i retoričkim pitanjima osudila retoriku i ponašanje ovih američkih političara kao “besramne i nemoralne”.

Trenutno je broj potvrđenih slučajeva u SAD već premašio 210 tisuća, samo u jedan dan je umrlo više od 900 pacijenata, a američki predsjednik je već proglasio da su “gotovo iskorištene” rezervne medicinske potrepštine za hitno stanje. Međutim, baš u takvom stanju pojedini američki nemoralni političari se još uvijek ne koncentriraju na prevenciju i kontrolu epidemije, već su i dalje zauzeti izbjegavanjem odgovornosti i fabriciranjem optužbi Kine.

Nedavno je Mike Pence, potpredsjednik SAD-a, odgovarajući na pitanja novinara CNN-a “zašto su SAD bile toliko spore u reakciji na epidemiju?”, čak rekao “da nam je Kina tada dostavila sveobuhvatnije podatke, naša situacija bi bila bolja.” Mike Pompeo, američki državni tajnik je u intervju još jednom optužio Kinu za širenje “dezinformacija” o epidemiji. Američki obavještajni dužnosnici su također oklevetali Kinu da je “skrivala” informacije o epidemiji.

Suočeni s hitnom situacijom, američki političari ludo i ekscentrično bježe od odgovornosti, a sve to predstavlja gubljenje vremena i krajnje nepoštovanje ljudskog života!

Je li Kina skrivala epidemiju? Svjetska zdravstvena organizacija i povezani stručnjaci su najkvalificiraniji za ocjenu, a ne političari kojima je laganje navika. Na tiskovnoj konferenciji održanoj 1. travnja je Michael Ryan, izvršni direktor programa za hitne zdravstvene slučajeve SZO-a, opovrgnuo neutemeljene optužbe Kini za “netransparentne” podatke. Napomenuo je da se epidemiju u pojedinim dijelovima svijeta ne smije pripisivati nedovoljnim željama za suradnju ili netransparentnosti.

Gauden Galea, predstavnik SZO-a u Kini, osobno sudjeluje u kineskoj borbi protiv epidemije i objavio je vremenske termine ranijih kineskih objava informacija o epidemiji:

– 31. prosinca prošle godine, odnosno dan prije zatvaranja Tržnice morskih plodova Huanan u Wuhanu je predstavništvo SZO-a u Kini primilo kinesku neformalnu obavijest.

– 1. siječnja 2020. je SZO održala telefonski sastanak predstavništva, regionalnog ureda i glavnog sjedišta te organizacije u Ženevi, te oblikovala ekipu za reakciju prije službene obavijest kineske strane, koja je stigla u 3. siječnja.

– 20. i 21. Siječnja su djelatnici predstavništva SZO-a u Kini na licu mjesta proveli inspekciju Wuhana.

Informacije koje je pružio gospodin Gauden Gales su prikazale kako je Kina pravovremeno podijelila informacije i obavijestila SZO, čime je stvorila temelj za ispravnu analizu i ocjenu razvoja epidemije te upozorenje cijelom svijetu.

No, uz kinesku pravovremenu napomenu i obavijest, što je napravila američka administracija?

Kao opunomoćeni dužnosnik koji vodi prevenciju i kontrolu epidemije u SAD-u, može li gospodin Pence objasniti zašto je od liječnice Helen Chu, koja je već u siječnju upozorila na epidemiju u SAD-u i u veljači prijavila rezultat testa nadležnim institucijama, bila zatražena šutnja i prestanak testiranja? Kao vrhovni diplomat SAD-a, može li gospodin Pompeo odgovoriti, što je nakon izbijanja epidemije praktično napravio za međunarodnu suradnju protiv epidemije i javno zdravlje SAD-a? Zašto je američki Centar za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) od 2. ožujka zaustavio objavljivanje podataka o testiranju i smrtnim slučajevima? Zašto je američka Prezbiterijanska bolnica morala zamoliti nadležne organe za testiranje sumnjivih slučajeva?

Na koje iz ovog niza pitanja mogu Pence i Pompeo odgovoriti? Možda nijedno! Više je nego jasno tko skriva epidemiju. Njihova kritika Kine je upravo pokazala njihov strah.

Istovremeno su te činjenice dokazane viješću na američkom političkom portalu “The Daily Beast”, koji je objavio kako, prema jednom tajnom telegramu, Bijela kuća upravo planira, s više organa te zemlje, optužiti Kinu za “skrivanje epidemije” i “stvaranje globalne pandemije”, a Bijela kuća je čak istaknula da “sve treba biti povezano s Kinom”. Prema izvješću, Bijela kuća namjerava koncentriranim naglašavanjem kineskih “grešaka”, skrenuti i ublažiti kritike svoje administracije zbog nedostataka u borbi protiv epidemije.

Očito je da pojedini američki političari svom snagom provode taj plan i pokušavaju baciti sve optužbe na Kinu, kako bi ju učinili najvećim žrtvenim jarcem na svijetu. No, činjenica su dokazale da su te optužba preteške te se ne mogu proizvoljno baciti na druge. Neprestanim političkim računima po cijenu života građana guraju SAD prema riziku da propuste drugi “pozor mogućnosti”.

Na društvenim mrežama su američki korisnici interneta komentirali: “možeš vidjeli kako Pence laže”, “vlada se trudi pronaći žrtvenog jarca koji će snositi njihovu odgovornost za sporu reakciju na epidemiju.” List “The Washington Post” je nedavno prokomentirao da je, od maksimalnog pritiska na Iran i prebacivanja odgovornosti Kini, do traženja upisivanja naziva “virus iz Wuhana” u Zajedničku izjavu Konferencije ministra vanjskih poslova G7, “Pompeo, svojim ponašanjem u reakciji na epidemiju, postao jedan od najlošijih državnih tajnika u povijesti SAD-a.”

Taj komentar je otkrio suštinu problema! Od rasističkih poteza do blaćenja Kine, pojedini američki političari radi sebičnih političkih interesa te oportunizma i mentaliteta Hladnog rata, neprestano ugrožavaju javno zdravstvo američkih građana i opstruiraju međunarodnu suradnju protiv epidemije. Njihovo apsurdno ponašanje je do kraja otkrilo prljavu političku okolinu u Washingtonu.

No, “klevetanje, blaćenje ili bijeg od odgovornosti ne mogu nadoknaditi izgubljeno vrijeme”. Situacija epidemije je hitna i pojedini američki nemoralni političari trebaju odmah zaustaviti klevetanje Kine, koje nosi cijenu života građana te naučiti stavljati život i sigurnost građana na prvo mjesto. Ako urade suprotno, njihova dragocjena politička karijera će svakako propasti.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.