Prema izvješću medija Velike Britanije, Henry Jackson Society, neokonzervativni think-tank sa sjedištem u Londonu je nedavno objavio tzv. istraživačko izvješće u kojem napada Kinu zbog “sakrivanja informacije o epidemiji”, “kršenja Međunarodnih zdravstvenih propisa (eng. International Health Regulations, IHR) i odgovornosti za širenje bolesti COVID-19”, pozivajući međunarodnu zajednicu na pokretanje istrage i “traženja naknade i odgovornosti” od Kine.

Riječ je o apsolutno apsurdnoj retorici. Kina je, uz veliku cijenu i ogromne žrtve, cijelom svijetu izgradila prvu obrambenu liniju za prevenciju i kontrolu epidemije i osvojila dragocjeno vrijeme. Kineska strana je blagovremeno objavila informacije o epidemiji i bez ikakve rezerve podijelila iskustva u suzbijanju i liječenju sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i međunarodnom zajednicom, čime dobila opće priznanje i pohvalu međunarodne zajednice. Retorika “traženja naknade i odgovornosti” od Kine je neopravdana i nemoralna.

Prema Međunarodnim zdravstvenim propisima su ugovorne zemlje odgovorne za prijavljivanje SZO-u hitnih zdravstvenih slučajeva koji bi mogli imati međunarodni značaj i podjelu informacija o takvim slučajevima. Činjenica su da je 27. prosinca 2019. bolnica u kineskoj pokrajini Hubei prvi put prijavila 3 slučaja upale pluća nejasnog uzroka, 31. prosinca je Kina dojavila taj slučaj predstavništvu SZO-a u Kini, 3. siječnja 2020. su kineski nadležni organi dovršili proces dojavljivanja, 7. siječnja su kineski stručnjaci uspjeli izdvojiti sojeve virusa COVID-19 i 12. siječnja su podijelili genetske sekvence sa SZO-om. Kina je svakodnevno objavljivala najnovije podatke, dijelila potrebne informacije i iskustva s raznim zemljama te je očigledno da je Kina brzo, otvoreno i transparentno objavila informacije o epidemiji, a mnogo njenih poteza su stroži od zahtjeva Međunarodnih zdravstvenih propisa. Kako je istaknula SZO, Kina je postavila novi standard u vršenju međunarodnih obveza. Pitanje je, po kakvom međunarodnom zakonu ovi Zapadnjaci “traže da Kina snosi odgovornost”?

Cijelo čovječanstvo je žrtva epidemije. U povijesti nikad nije bilo presedana traženja “naknade” od određenih zemalja ili naroda zbog javnog zdravstvenog slučaja, jer bi posljedica bila rasna mržnja prema određenoj grupi diljem svijeta i umjetna povijesna tragedija. Retorika “traženja naknade i odgovornosti” od Kine pojedinih Zapadnjaka je upravo rasistički potez kojim su probili moralnu krajnju liniju. Internetski korisnici drugih zemalja su ironično komentirali: “Smiješno je. Ako je tako, od koga tražimo naknadu zbog gripe?”

Kerry Brown, direktor Kineskog instituta King’s College u Londonu je otkrio kako je Henry Jackson Society, koji je apsurdno inicirao “traženje odgovornosti i naknade”, “poznata desničarska organizacija za napade na druge”. Desničarski znanstvenici koje predvodi Henry Jacksonom Society su, zbog političkih osobnih interesa i ideoloških predrasuda, postali manijaci za “traženjem naknade” i “diplomacijom topovnjača”. Možda su zaboravili da je na sadašnjem svijetu međunarodna pravda već davno zamijenila “zakon džungle” i da “carstvo u kojemu Sunce nikada ne zalazi” već odavno nema snage za stare igre!

Treba primijetiti da pojedini britanski desničarski političari krila javno ili tajno surađuju s takvim znanstvenicima te su zauzeti traženjem “žrtvenog jarca” za svoj nered.

Krajem ožujka je Michael Gove, ministar u kabinetu Velike Britanije u intervju medijima prokomentirao kako, iako je Kina blagovremeno prijavila prve slučajeve, “u kineskom izvješću nisu pojašnjeni opseg, karakter ni zaraznost virusa.” Gove je namjerno ignorirao činjenicu da je COVID-19 potpuno novi virus i da je potrebno je određeno vrijeme za procjenu i analizu njegovog karaktera, zaraznosti i štetnosti.

Britanski list “The Independent” je otkrio da Gove takvim potez namjerava osloboditi britansku vladu odgovornosti za nedostatak testova i prebaciti ju Kini. Ed Davey, izvršni čelnik Liberalne demokratske stranke te zemlje je opovrgnuo Govea, govoreći kako se ne smije opravdavati za sadašnju situaciju. Dr. Richard Horton, glavni urednik časopis “Lancet” je otkrio: “Već posljednji tjedan siječnja smo bili svjesni dolaska epidemije i kineske informacije o epidemiji su više nego jasne.”

Zapravo, dubok razlog nedostatka učinkovitosti britanske vlade u reakciji na epidemiju leži u samoj Konzervativnoj stranci. Početkom 80-tih godina prošlog stoljeća je upravo ta stranka uvela koncept gospodarskog neoliberalizma u svoju politiku, čija je suština naglo smanjenje društvene skrbi. Prema statistici “King’s Funda” je u proteklih 30 godina samo u Engleskoj broj kreveta u bolnicama Nacionalne zdravstvene službe (eng. National Health Service – NHS) smanjen za više od 50%, na 141 tisuću. U 2017. su u cijeloj Velikoj Britaniji na svakih tisuću građana bila samo 2,5 bolnička ležaja, po čemu su na posljednjim mjestima među razvijenim zemljama, dok u Njemačkoj taj broj iznosi 8, a u Francuskoj 6.

Velikoj Britaniji ne nedostaje razvijene zdravstvene tehnologije, ali su nedostatak medicinskih resursa i ignoriranje kineskih objavljenih informacijama znatno ograničili sposobnost te zemlje za reakciju u krizi javnog zdravstva. Oni koji trebaju napraviti samokritiku su desničarski znanstvenici i političari Konzervativne stranke, jer su zagovarači neodgovarajuće politike.

Istovremeno su pojedini američki kongresmeni su proglasili da će pokrenuti “međunarodnu istragu” kineske reakcije na epidemiju te tražiti naknadu od Kine. Peter Navarro, direktor za trgovinsku i proizvodnu politiku Bijele kuće je nedavno u intervjuu za Fox ogovarao Kinu da je “sakrila informacije o epidemiji”. Očito je da desničarski političari s obje obale Atlantika surađuju s ciljem blaćenja i prebacivanja odgovornosti na Kinu.

U ovom kritičnom trenutku međunarodne borbe protiv epidemije se pojedine organizacije i političari iz Europe i SAD-a rasističkim političkim potezima oslobađaju odgovornosti i blate druge, čime znatno opstruiraju međunarodnu suradnju protiv epidemije. Prilikom nastavka širenja epidemije u Europi i Americi, doista odgovorni su upravo ovi nemoralni ljudi.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.