“Već sam na samom početku bio pun uvjerenja da će Kina pobijediti epidemiju, s tri izvora uvjerenja, odnosno obećanje Kine, njene mogućnosti i njena sposobnost za promjenu i usavršavanje … Bez sumnje da pod vodstvom Komunističke partije Kine kineske političke institucija i moćna Vlada mogu snažnije, učinkovitije i brže reagirati na epidemiju.” rekao je kineskim medijima Robert Lawrance Kuhn, predsjednik Zaklade Kuhn.

António Guterres, generalni tajnik UN-a je definirao epidemiju COVID-19 kao “najizazovniju globalnu krizu nakon Drugog svjetskog rata”. Kina je prva zemlja koja je izdržala udarac epidemije i postigla odlučujuću pobjedu u gradu Wuhanu i pokrajini Hubei. Dr. Kuhn je dao svoje mišljenje o pitanju “zašto je Kina mogla”, nudeći međunarodnoj zajednici kako objektivno upoznavanje kineskih institucija.

Kao što su mnogi znanstvenici i promatrači istaknuli, odlučno vodstvo KP Kine je najvažnija tajna kineske pobjedu nad epidemijom. Kineska vladajuća partija je, sočena s još jednom velikom nevoljom, još jednom pokazala kako zaštiti interese naroda i kako nositi povijesnu odgovornost. Sve ovo je dokazalo da je inzistiranje na centraliziranom i jedinstveno vodstvu KP Kine je jedna najznačajnijih prednosti kineskih državnih institucija i državnog sustava upravljanja.

Najviši nositelj odluka je odredio ciljeve i zadatke prevenciju i kontrolu epidemije, Državno vijeće je smjesta oblikovalo mehanizam za zajedničku prevenciju i kontrolu, a centralna vodeća ekipa je odmah otputovala u epicentar epidemije za vođenje borbe i cijelo kinesko društvo je odmah ušlo u “ratno stanje” te prema zakonskim propisima i znanstvenim zahtjevima svojim nastojanjem počelo “utrku” s virusom. Ispred krize su kineska vladajuća partija i vlada svojim akcijama dokazale da su najodlučniji zaštitnici interesa naroda.

Kineska vladajuća partija vodila je odlučnu, brzu i snažnu borbu protiv epidemije čime je ostavila dubok dojam na svijet. Heinz Dieterich, poznati sociolog iz Latinske Amerike je nedavno u svom članku prokomentirao da je Kina svijetu pružila “učinkovit primjer”, a snažna akcija kineske Vlade je odlučujući segment za suzbijanje epidemije.

Analitičari smatraju da je zahvaljujući neobičnoj mobilizacijskoj moći države i institucionalnoj prednosti koja je omogućila “svim snagom rješavanje velike stvari”, Kina mogla u kratko vrijeme postići veliku pobjedu u prevenciji i kontroli epidemije.

Kako bi podupirla borbu protiv epidemije u pokrajini Hubeiju i gradu Wuhanu, Kina je brzo iz raznih mjesta mobilizirala više od 330 medicinskih ekipa i više od 42 tisuća medicinskih radnika za prvu liniju, kako bi realizirali pravilo o “prihvaćanju svakog tko treba u bolnicu i liječenju svakog kom treba liječenje”, u Wuhanu su brzo izgrađene posebne i kabinske bolnice. Poduzeća su, svladavajući poteškoće, svim naporima obnovila rad i proizvodnju kako bi osigurala neprekidno slanje maski, zaštitnih odjela i drugih potrepština na prvu liniju. “Život iznad svega” je postao vrhovni princip prevencije i kontrole epidemije, a medicinske troškove građana za bolest COVID-19 snose medicinsko osiguranje i državni proračun…

Kineske raznovrsne mjere protiv epidemije su ostavile dubok dojam na Saru Flounders, političku spisateljicu iz SAD. U svom članku je istaknula da su kineske snažne mjere još jednom dokazale kako je socijalizam suštinska značajka Kine, “kad je došlo do krize, država pod vodstvom KP Kina je sposobna napravili odluku zanemarujući profite kapitalizma.”

Kineska drevna izreka vjeruju da “pobjeđuje grupa čiji vođa i članovi imaju istu težnju”. Pod jedinstvenom vodstvom vladajuće partije, pobjeda u narodnom ratu protiv epidemije je postala visoki konsenzus i dobrovoljna akcija cijelog kineskog društva.

Ova epidemija je globalna katastrofa. Kina je sveobuhvatno iskoristila institucionalne prednosti i stabilnim korakom izlazi iz teških vremena, ubrzava oporavak gospodarstva i društva čime doprinosi hrabrosti i povjerenju međunarodne zajednice. Kako je procijenio Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni tajnik Svjetske zdravstvene organizacije, “brzina i opseg kineske akcije je od rjeđih na svijetu … To je prednost kineskih državnih institucije, njeno iskustvo je vrijedno za učenje drugih država.”

Naravno, nijedna stvar na svijetu nije apsolutna savršena. Suočavajući s udarcem velike pandemije, zapadne zemlje, kao i zemlje u razvoju, su prikazale svoje nedostatke i probleme tijekom hitne situacije u javnom zdravstvu. Kineski predsjednik je jasno inicirao kako “trebamo iz jednog slučaja izvlačiti i zaključke o drugim slučajevima. Ključ uspjeha KP Kine je upravo to da znamo učiti iz iskustva i lekcija te znamo kako se ispraviti i usavršavati.” Hrabrost za suočavanje s problemima su također dokaz kineskih institucionalnih prednosti.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.