Glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying je u srijedu rekla kako američki narod i svijet trebaju znati kada je vrius COVID-19 prvi put započeo u Sjedinjenim Američkim Državama, odgovarajući na nedavne napade državnog tajnika SAD-a Mikea Pompea na Komunističku partiju Kine zbog reakcije na epidemiju.

“KPK je otvorena, transparenta i odgovorna u reakciji na COVID-19. Dvoje stručnjaka iz SAD-a su bili u Kini na zajedničkoj misiji SZO-a i Kine krajem siječnja. Zašto ne zatražite od stručnjaka u SAD-u da lociraju gdje je virus prvi put započeo u SAD-u? Američki narod treba odgovore. Svijet također ima pravo znati,” objavila je Hua na Twitteru.

Pompeo je u utorak pozvao KPK da bude “transparenta” i surađuje s SAD-om oko bolesti COVID-19. “Nismo mogli poslati našu ekipu na teren kako bi obavila potreban posao,” ustvrdio je.

Hua je istaknula kako je dvoje američkih stručnjaka otputovalo u Kinu krajem siječnja u sklopu zajedničke misije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO-a), koja je provela terensko proučavanje virusa u različitim dijelovima zemlje.

Prema vremenskom rasporedu kineskog dijeljenja informacija o bolesti COVID—19 i međunarodnoj suradnji objavljenom ranije ovaj mjesec je Kina počela informirati SZO i SAD o epidemiji već 3. siječnja.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.