“Svaka smrt bi mogla predstavljati samo mali dio sante leda nepoznate veličine,” rekla je nedavno Sara Cody, direktorica Odjela javnog zdravstva okruga Santa Clara u Kaliforniji. Kako je izvijestio list “The Washington Post”, prema obdukcijskom nalazu ovog okruga nedavno objavljenom, najraniji smrtni slučaj od bolesti COVID-19 se dogodio 6. veljače, odnosno tri tjedna prije prvog smrtnog slučaja koji je objavio američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti(CDC), što je zbunilo američke nadležne organe koji su objavili drugačiju priču.

Kada je zapravo u SAD-u počela epidemija bolesti COVID-19? Iako pojedini američki političari pokušavaju prebaciti odgovornost za izvor virusa na Kinu, dosadašnji otkriveni najraniji smrtni slučaj u SAD nije putovao na mjesta povezana ss zarazom, a smatraju da je bio zaražen u stambenom naselju. Jeff Smith, direktor Okruga Santa Clara je, citirajući informacije lokalnog CDC-a procijenio da je moguće kako su već u prosincu 2019. Postojali slučajevi zaraze bolesti COVID-19 u lokalnim stambenim naseljima. Gavin Newsom, guverner Kalifornije, je naložio obdukciju smrtnih slučajeva moguće zaraženih bolesti COVID-19 koji su umrli poslije prosinca prošle godine, nadajući se da će doći do više otkrića. U ovom ožujku je Robert Redfield, direktor američkog CDC-a, javno priznao da je dio smrtnih slučajeva od “gripe” nakon prošlog rujna bolovao od bolesti COVID-19.

Sve više dokaza ukazuje da se bolest COVID-19 u SAD javila je ranije nego što je objavila američka administracija. Zar američka Vlada stvarno ne zna ništa o širenju epidemije u svojoj zemlji? Koliko stanovnika boluje od bolesti COVID-19? Koliko je transparentnosti u američkim podacima? Jesu li SAD prikrile pravu situaciju bolesti COVID-19 nazivajući je “gripom”? Zašto je američka vlada bila spora i slaba u reakciji na epidemiju, ali neobično aktivna u napadima na domaće protuepidemijske institucije i prebacivanju odgovornosti Kini?…

 

Potrebni su odgovori na ova pitanja.

Dokazi se prikazuju kako je američka Vlada namjerno sakrila rano upozorenje na epidemiju. Kako je otkrio list “New York Times”, već u siječnju ove godine je američka liječnica Helen Chu već upozorila na epidemiju u zemlji, i poslala nalaze testiranja nadležnim organizma, no, od nje je zatražena šutnja. Sve do kraja veljače Bijela kuća je još uvijek tražila od svojih dužnosnika, zdravstvenih organa i stručnjaka da ne daju javne izjave bez dozvole Ureda potpredsjednika Mike Pencea. Istovremeno je u početkom razdoblju američka vlada već dobila više izvješća, odnosno upozorenja o riziku od epidemije, ali ih je zanemarila.

Još je sumnjivije da je američka strana, ignorirajući neprestano povećavanje potvrđenih i smrtnih slučajeva u zemlji, napadala osobe koje su insistirale na borbi protiv epidemije. Na primjer, Anthony Fucci, glavni epidemiolog koji je više puta ispravio greške američkog predsjednika, je skoro dobio otkaz. Brett Crozier, bivši kapetan nosača zrakoplova “Theodore Roosevelta” je poslao zahtjev za pomoći zbog izbijanja epidemije, ali bio razriješen dužnosti… Gdje je sad tzv. “sloboda govora” i “transparentnost informiranja” koje zagovaraju SAD? Što želje sakriti dok udare osoblja koji podržavaju borbu protiv epidemije?

No, ništa se ne može sakriti ispred znanosti. List “New York Times” je otkrio nalaz testiranja u New Yorku prema kojem već jedna petina građana New Yorka nositi virus koji izaziva bolest COVID-19, što je premašilo Wuhan, kineski grad koji pojedini američki političari zovu “izvorom virusa”, a očito je da to nije u skladu s pravilima virologije. Nalaz testiranja koji je objavilo Sveučilište Stanford 17. travnja je pokazao kako je moguće da je prava brojka zaraženih građana u SAD 55 puta veća nego što je proglasila američka administracija.

U ovom trenutku u SAD je broj potvrđenih slučajeva već premašio milijun te vlada hitna i kritična situacija za prevenciju i kontrolu epidemije. “Odbacivnje odgovornosti” neće pomoći u vraćenju izgubljenog vremena i života. Predlažemo američkim političarima da stave život građana iznad političkih kalkulacija i ozbiljno vrše dužnost, što im je odgovornost prema svojim biračima i međunarodnoj zajednici. Ako nastave pokušavati blaćenjem i klevetama osloboditi sebe odgovornosti, će dovesti živote američkih građana u veću opasnost i udaljiti SAD od cilja “ponovne veličine”.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.