Mike Pompeo, državni tajnik SAD-a je 29. travnja još jednom napadao Svjetsku zdravstvenu organizaciju govoreći kako ta organizacija “neuspješno” provodi prevenciju i kontrolu epidemije te je zaprijetio da će pokrenuti istragu ove organizacije jer “nije kvalitetno iskoristila sredstva američkih poreznih obveznika”. U kritičnom trenutku kad je broj potvrđenih slučaja u SAD već premašio milijun, Pompeo se ne koncentrir na spašavanje američkih građana, već lažnim riječima po svaku cijenu sebe oslobađa odgovornosti, upućujući političke prijetnje SZO-a, čime je stao nasuprot svijetu.

Činjenica su dokazale da su nemoralni i hladnokrvni političari kao Pompeo ljudi koji su zapravo razočarali američke porezne obveznike. Uzeli su SZO, koordinacioni organ međunarodne borbe protiv epidemije, kao njihovu metu, s ciljem kidnapiranja javnog mnijenja i odbacivanja vladine odgovornosti za neuspješnu reakciju na epidemiju, čime su pokazali prijezir i gađanje prema međunarodnim organizacijama i pravilima, kao i suštinske značajke unilateralizma i hegemonije.

Kao najvažniji multilateralni javni zdravstveni organ u svijetu, SZO od izbijanja epidemije uvijek profesionalno, praktično i učinkovito vrši funkciju i igrala nezamjenjivu ulogu, što je dobilo široke pohvale međunarodne zajednice.

Prvo, što se tiče upozorenja na epidemiju je SZO 3. siječnja, odnosno dva dana nakon službene prijave kineske strane, upozorila svijet o pojavi slučaja upale pluća nejasnog uzroka, te od 7. siječnja redovito preko telefonskih sastanaka obavještavala zdravstvene službenike raznih zemalja, uključujući i SAD, o epidemijskoj situaciji. U veljači je SZO poslala ekipu međunarodnih stručnjaka radi inspekcije u Kinu, koja je uključivala i dva američka stručnjaka.

“The Washington Post” je nedavno izvijestio da je Martin Cetron, direktor Odjela za globalnu imigraciju i karantenu američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC-a), krajem siječnja pružio prijedloge i savjete za odluku SZO-a o proglašenju epidemije COVID-19 “hitnim slučajem u javnom zdravstvu od međunarodnog značaja”.

Očito je da je američki kanal za informacije SZO-a bio neoometan. No, zašto Bijela kuća sve do 13. ožujka nije proglasila “izvanredno stanje države”? Tada je već prošlo 40-tak dana otkad je SZO poslala globalno upozorenje! Kao što su ga američki mediji kritizirali, Pompeo se ponašao kao “nevidljivi čovjek” koji je bio ravnodušno prema upozorenju SZO-a, a njegov nemar u vršenju dužnosti i nesposobnost su potencijalni uzroci širenja i izbijanja epidemije u SAD-u.

Drugo, unatoč širenju epidemije u SAD, Pompeo nastavlja zanemarivati potrebe borbe protiv epidemije i vođen ekstremnim ideološkim predrasudama namjerno ignorira objektivnu ocjenu SZO-a kineske reakcije na epidemiju, neprestano napada kineske učinkovite mjere protiv epidemije i zbunjuje javno mišljenje, čime ugrožava “kolektivni imunitet protiv dezinformacija” američkog društva.

Treće, Pompeo zagovarao prekid financiranja SZO te čak zaprijetio da “ne isključuje organizaciju alternativnog organa”, što je u suštini čista “diplomatsku ucjenu”, koja škodi međunarodnoj suradnji protiv epidemije.

Uz takvu pozadinu, Pompeovi potezi su suprotni razvojnom trendu i privlače kritike cijelog svijeta. António Guterres, generalni tajnik UN-a je istaknuo da tijekom globalne borbe protiv epidemije smanjivanje financiranja ili uskraćivanje potrepština SZO-u ili bilo kojoj humanitarnoj organizaciji nije primjereno. Josep Borrell Fontelles, visoki predstavnik za diplomatsku i sigurnosnu politiku Europske unije je rekao da u ovom trenutku ne postoji nikakvo opravdanje koje može obraniti SAD. Bill Gates, osnivač Microsofta, je izjavio da je američki potez “vrlo opasan”, jer SZO je sad potrebnija svijetu nego ikad.

Američko pravilo “korištenja međunarodnih principa kada su u skladu s njihovim potrebama, a odbacivanja kada nisu” je već postala navika ovog saziva američke vlade, koji samovoljno promovira unilateralizam. Od povlačenja iz UNESCO i Vijeća za ljudska prava UN-a, do povlačenja iz “Pariškog sporazuma”, Sporazuma o nuklearnim pitanjima Irana i Ugovora o uklanjanju nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa(INF ugovora), Amerika svojim potezima teško opstruira međunarodnu suradnju za reakciju na velike izazove. Kao glavni diplomat SAD-a, Pompeo je od travnja 2018., kada je stupio na dužnost neprestano povećava težnju američke vlade prema unilateralizamu, čime je postao “stvaralac problema” u međunarodnoj zajednici.

Nakon izbijanja epidemije, Pompeo se tvrdoglavo drži političkih predrasuda i mentalitet Hladnog rata, koje stavlja iznad profesionalnosti te ignorirajući upozorenje SZO-a i iskustvo za prevenciju i kontrolu epidemije koje je podijelila, zbunjuje javno mišljenje američkih građana. No, kad je izgubio kontrolu nad epidemijom u svojoj zemlji, kritizirana SZO. Zar hladnokrvni Pompeo, suočen s gubitkom toliko života sunarodnjaka, stvarno ne osjeća neugodu?

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.