Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, za Jutarnji list izjavio je kako je razumno drugi val očekivati na jesen, ali da to nitko, iz znanstvene perspektive, ne može sa sigurnošću tvrditi niti u kakvom će odnosu s obzirom na jačinu biti sa prvim valom zaraze.

Tko god vam kaže da zna kako će situacija izgledati na jesen, laže. Imamo više scenarija i ako ništa drugo, na jesen ćemo znati već puno više o koronavirusu nego danas, izjavio je Capak i dodao:

Iako to nitko ne može znati sigurno, jednostavno zato što znanstvenih dokaza za to nema jer je koronavirus novi virus i ne znamo kako će se on ponašati, vjerojatno će se tijekom ljeta širenje zaraze značajno usporiti. Znamo da sve kapljične infekcije ljeti jenjavaju. Ultraljubičaste zrake isušuju te kapljice u aerosolu i virus jednostavno ne može dugo preživjeti u tim uvjetima.

Capak ističe da postoji nekoliko mogućih scenarija koji bi se mogli dogoditi nakon ljeta, a to uključuje i opciju da se Sars-CoV-2 vrati kao sezonski virus.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.