Kranje desni politički strateg Steve Bannon je napao kineske mjere za prevenciju i kontrolu bolesti COVID-19, tvrdeći kako bi Kinu trebalo držati financijski odgovornom za pandemiju, Njegove primjedbe ignoriraju činjenice i međunarodni zakon, pokušavajući prebaciti krivnju Kini jer je broj zaraženih prešao milijun, a američko gospodarstvo prolazi kroz najoštriji pad od financijske krize 2008.

Bivši Trumpov strateg je oduvijek imao agresivno ekstremno desno političko mišljenje, redovito zagovarajući rasizam i ksenofobiju. Od odlaska iz Bijele kuće u kolovozu 2017 je Bannon nastavio proglašavati Kinu kao glavnu “prijetnju Americi” u očajničkom pokušaju oživljavanja svoje propale političke karijere.

Čini se kako je globalno širenje novog koronavirusa pružilo Bannonu novu priliku za sijanje svog političkog virusa. U intervju uza glavnu CNBC-jevu emisiju “Squawk Box,” je optužio Komunističku partiju Kine za pokušaje “sprečavanja širenja ostatkom Kine, ali ih nije bilo briga za širenje ostatkom svijeta.”

Unatoč pokušajima ovog krajnje desnog agitatora za ucjenjivanje Kine i okretanje međunarodne zajednice protiv nje, njegove besmislice neće izmijeniti činjenice. Od izbijanja epidemije koronavirusa je Kina odgovorno izvještavala Svjetsku zdravstvenu organizaciju o situaciji, podijelila genetsku sekvencu virusaa čim je postala dostupna i smjesta se angažirala u međunarodnoj suradnji.

Prema doktoru Gaudenu Galei, predstavniku SZO-a u Kini, je SZO primila neslužbenu obavijest o virusu u Kini već 31 prosinca 2019. Od 3 siječnja je Kina redovito izvještavala tu UN-ovu agenciu, kao i ostale zemlje i regije, što uključuje Sjedinjene Američke Države. U SZO-ovoj ekipi koja je stigla u Kinu radi inspekcijske ture u veljači je bilo dvoje američkih stručnjaka.

Radi suzbijanja širenja virusa je Kina nametnula učinkovitu blokadu grada Wuhana, što je kasnije inspiriralo ostale na poduzimanje sličnih mjera. Modeli podataka koje su izradili stručnjaci koji rade za SZO su otkrili kako su kineska putnička ograničenja usporila virus izvan Kine za do tri tjedna. Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres je pohvalio žrtvu kao veliki doprinos cijelom čovječanstvu.

Bez obzira koliko laži Bannon ispričao i koliko izgovora pronašao, zahtjev za kompenzacijom je neutemeljen i nije u skladu s međunarodnim praksama. Nikakva kompenzacija nije zatražena nakon gripe H1N1 koja je nastala u SAD-u 2009 i nakon toga se proširila u 214 zemalja i regija. Isto tako nisu tražena naknade nakon što se u SAD-u 1980-ih pojavio HIV/AIDS ili financijske krize koja je pogodila svijet 2008.

Dok Bannon kopa po prašini za razlozima zbog kojih bi zahtijevao kompenzaciju, znanstvenici nastavljaju tragati za porijeklom virusa cjepivom. Čovječanstvo je žrtva. Neprijatelj SAD-u je virus, ne Kina. Svi smo u ovoj borbi zajedno i zbog toga je suradnje jedini ispravan izbor za sve zemlje,

Građani SAD-a trebaju shvatiti da bi, ako budu zavedeni od ljudi poput Bannona, mogli izgubiti kontrolu rada na prevenciji i kontroli, što će daljnje baciti zemlju kaos. Najveća prijetnja s kojom se suočavaju SAD nije novi virus, već desničarski populisti koji namjeravaju stvarati probleme svojim sojem političkog virusa.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.