„Trenutačno u SAD-u, ako tko govori bilo što racionalno o Kini, boji se da će mu glava biti odsječena.” rekao je nedavno u intervjuu za CNN Max Baucus, nekadašnji američki veleposlanik, izravno je rekao da je sadašnja američka administracija puna protukineske retorike, a mnogi Amerikanci su svjesni da je takav napad na Kinu neodgovoran, no ne smiju se javno protiviti, čime da se SAD vratile u razdoblje makartizma od prije 70 godina.

Nakon 70 godina, pojedini američki protukineski političari s mentalitetom Hladnog rata, s ciljem da se oslobode od odgovornosti zbog neuspjeha u borbi protiv epidemije, još postavljaju Kinu kao metu te nerazumno blate i napadaju Kinu, kako bi odvratili pozornost i oslobodili se odgovornosti. Ovi političari, gledajući živote građana kao nevažnu travu, radi svojih sebičnih interesa. javno zagovaraju makartizam i daju sve od sebe da SAD uvuku u još veću katastrofu.

U ovom trenutku se ukupan broj potvrđenih slučajeva u SAD-u već približava 1,35 milijuna, a broj smrtnih slučajeva je prešao 80 tisuća. Istovremeno je u travnju broj nepoljoprivrednih zaposlenika pao za 20,5 milijuna ljudi, odnosno u jednom mjesecu se povećanje zaposlenosti u proteklih 10 godina vratilo na nulu. Kako je komentirao „The Washington Post”, SAD se suočavaju s besprimjernom gospodarskom krizom u proteklih 100 godina… Kako je jedna super sila s najrazvijenijem medicinskim sustavom i velikom gospodarskom snagom, došla u sadašnju situaciju.

John Ross, nekadašnji direktor Uprave za gospodarsku i poslovnu politiku Londona je istaknuo da je „protukineska inercija” odgurala zapadni svijet u ogromnu katastrofu. Upravo zbog mentaliteta Hladnog rata i kalkulacije je američka administracija već na početku izbijanja pandemije bila puna iznenađujuće arogancije, neoprezna i paralizirala je informacije iz Kine te ih namjerno zanemarivala. Američki čelnici su čak jedno vrijeme govorili građanima da je bolest COVID-19 kao „velika gripa” i nema potrebe za maskama. Također su uživali u tuđoj nesreći govoreći da je epidemija dobra prilika koja omogućava povratak radnih mjesta u SAD… U najpovoljnijem trenutku nisu sva nastojanja uložili u borbu protiv epidemije, nego u omalovažavanje i blaćenje Kine te su željeli ostvariti korist dok su drugi u velikim problemima.

Arogancija i predrasuda su strašnije nego neznanje. Pojedini američki političari su pali u „informativnu čahuru” te gledaju i slušaju samo što žele te su uzaludno izgubili dragocjeno vrijeme za prevenciju i kontrolu epidemije! Prilikom neuspjeha u borbi protiv epidemije, ovi političari još jednom provode svoju staru strategiju te nastavljajući provocirati protukinesku atmosferu u američkom društvu, ulažu energiju u prebacivanje odgovornosti Kini. Očito je da su pojedini američki političari već zaraženi „političkim virusom” i teško će se izliječiti i zbog toga je dr. Henry Alfred Kissinger, važan prinosnik kinesko-američkim odnosima, izrazio veliku žalost. Nedavno na pitanju novinara mogu li SAD izdržati ovu pandemiju, nakon kratkog oklijevanja polako rekao: ako bi Kina pomogla, možda bi bilo šanse.

Ovaj mudri političar je dokazao za kinesko-američke odnose u proteklih 40-tak godina da obje zemlje imaju koristi dok surađuju, a trpe štetu dok su u sukobu i zaključak je da suradnja je jedini ispravni izbor obiju zemalja. U borbi protiv pandemije su Kina i SAD suigrači a ne protivnici. Kineska strana je uvijek je za suradnju, ali pitanje je mogu li se pojedini fanatični političari vratiti na pravi put? „U istu rijeku se ne može dva puta zagaziti, ali se može pasti u istu jamu zbog zabravljanja povijesti.” U današnjem 21. stoljeću će, ako američki građani dozvole rijetkim protukineskim političarima da se slobodno provode makartizam, biti velike štete za Ameriku.

„Bez obzira koliko su pojedinci drski, Mjesec uvijek sjaji nad velikom rijekom.” Kineski narod je doživio bezbrojne nevolje u povijesti, ali se nikad nije raspao ispred poteškoće nego su mu poteškoće omogućile da bude sve jači. Za kineski narod bilo kakve ucjene i prijetnje neće postići rezultat. Potrebno je da pojedini američki političari svjesni kako su jedino odbacivanje mentaliteta Hladnog rata, zaustavljanje blaćenje i napada te povratak na pravi put suradnje s međunarodnom zajednicom, isporavan način su za spašavanje života Amerikanaca. Kao što je pozvao Cui Tiankai, kineski veleposlanik u SAD-u, „vrijeme je za završiti igru okrivljavanja!”.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.