“Američki čelnici nemaju samo (odgovornost prema umrlima u svojoj zemlji), već su također odgovorni za umrle u drugim zemljama svijeta.” Nedavno je tako Noam Chomsky, poznati američki znanstvenik u intervjuu medijima tako kritizirao američku administraciju, ističući da, kako bi sakrili vlastite zločine prema svom narodu, američki čelnici neprestano traže žrtvenog jarca.

Kao što je rekao Chomsky, u ovoj super sili jedinstvenoj na svijetu, pojedini američki političari su već na početku izbijanja epidemije krivo isplanirali svoj put te ne samo sebe oslobađaju odgovornosit za propuste i nemarnost u vršenju dužnosti tijekom borbi protiv epidemije, već su odgovorni i za širenje pandemije u svijetu. U svojoj zemlji su postigli pogrešne zaključke, neispravno rješavali probleme te neodgovorno reagirali na krizu, čime su uzrokovali naglo povećanje zaraženih i smrtnih slučajeva te uvezane slučajeve u drugim zemljama izvan svoje zemlje odbacuju odgovornost, provociraju konfrontacije, otimaju medicinske potrepštine, prekinuli su financiranje Svjetske zdravstvene organizacije i opstruiraju razvoj cjepiva u drugim zemljama. Bezbrojnim zlonamjernim ponašanjima su teško naškodili globalnoj suradnji protiv pandemije. Pojedini Amerikanci stvaraju probleme u borbi čovječanstva protiv pandemije.

Virus ne poznaje državne granice i prijezir i slaba reakcija u bilo kojoj zemlji bi uzrokovali negativni utjecaj na kompletni proces globalne borbe protiv pandemije. U ovom trenutku je broj zaraženih slučajeva na svijetu već premašio 4 milijuna, među kojima se jedna trećina nalazi u jedinstvenoj super sili, odnosno, u svaki 3 pacijent koji boluje od bolesti COVID-19, je Amerikanac. O tome je časopis “The Atlantic” napisao: “Mi (Amerikanci) živimo u jednoj propaloj državi.” Očito je da je epidemijsko stanje van kontrole u SAD-u u velikoj mjeri omelo globalnu borbu protiv pandemije.

Već na početku izbijanja epidemije su američki donositelji odluka zanemarili upozorenja medicinskih stručnjaka svoje zemlje, SZO-a i Kine, kao da već dobro znaju put do uspjeha. No, nakon što su izgubili kontrolu nad situacijom, ovi američki političari se još uvijek ponašaju bezobzirno te su unatoč uviđanju svojih grešaka i počeli ulagati energiju u varanje i odbacivanje odgovornosti, pokušavajući prevariti građane i teorijama zavjere pronaći žrtvenog jarca. Kako je prokomentirao “The Atlantic”: “SAD su se ponašale kao zemlja s nerazvijenom infrastrukturom i nefunkcionalnom vladom”.

Međutim, histerično klevetanje i odbacivanje odgovornosti američkih političara neće pomoći u zaustavljanje epidemije, već samo predstavlja opstrukciju borbe protiv epidemije i stavlj u opasnost živote građana. No, velika je nesreća što su u očima ovih političara politički interesi uvijek važniji od spašavanja života, a pandemija im je jednostavno prilika za predstavu. Na primjer, Toma Cotton, senator Republikanske stranke i njegovi protukineski partneri su zauzeti iniciranjem zakona u kojem traže 43 milijardi dolara iz proračuna za suzbijanje “ekspanzije Kine”, pokušavajući da koristiti “priliku pandemije” za skupljanje političkih bodova. No, povećanje broja umrlih građana u SAD-u je mnogo manje privlačno nego indeksi na burzama!

Zbog neuspjeha u borbi protiv epidemije u SAD-u je ta zemlja već postala najveća pukotina u globalnoj prevenciji i kontroli pandemije i “velika izvozna zemlja” bolesti COVID-19. Kanadski list “National Post” je nedavno citirajući podatke iz više izvora otkrio da je bolest COVID-19 u Kanadu doveo američki putnik. Japanski Nacionalni institut za zarazne bolesti je nakon istraživanja objavio da temeljem varijacija soja virusa koji uzrokuje COVID-19, postoji velika mogućnost da je vrsta bolesti COVID-19 koja se trenutno širi Japanom, uvezena iz Europe i SAD-a . Scott John Morrison, australski premijer je također već u ožujku u intervjuu potvrdio da je većina slučajeva u toj zemlji e putovala u SAD ili imala kontakt sa stanovnicima SAD-a.

Trenutno Latinska Amerika postaje novo “oko oluje” pandemije, a SAD također su “izvoznik”. U ovom razdoblju su SAD s opravdanjem prevencije i kontrole epidemije, pojačale su povratak tzv. ilegalnih imigranata iz Meksika i zemalja srednje Amerike a u ovie povratnim migracijama je uključen veliki broj pacijenata koji boluju od bolesti COVID-19. Columbia Broadcasting Systema (CBS) je uzeo Gvatemalu kao primjer je su trenutno u ovoj zemlji 20% pacijenata oboljelih od bolesti COVID-19 migranti povratnici iz SAD-a, što je ugrozilo njihovi slab medicinski sustav. O tome je Norma Torres, članica Predstavničkog doma Kongresa je jasno jerekla :”Vrlo sam sigurna da SAD izvoze virus.” SAD na taj način škodi sebi i drugima.

U popularnom američkom filmu “Spiderman” su izgovorene riječi: “Uz veliku moć dolazi i velika odgovornost.” No najveća super sila svijeta ne samo da ne snosi potrebnu odgovornost, već je postala najveći opstruktor globalne borbe protiv pandemije. Dvanaestog svibnja prijepodne je po istočnom američkom vremenu Anthony S. Fauci, prestižni epidemiolog iz SAD-a, u svjedočanstvu pred Senatom potvrdio da je stvarni broj smrtnih slučajeva od bolesti COVID-19 u SAD-u sigurno veći od podataka službenih organa. Uzeo je New York kao primjer, gdje je lokalni medicinski sustav naišao na ogromne izazove, što je vjerojatno uzrokovalo smrtne slučajeve od bolesti COVID-19 koji su umrli kod kuće, a s obzirom da nikad nisu testirani na taj virus, nisu zabilježeni u službene podatke.

U ovom trenutku cijeli svijet se brine za američku epidemijsku situaciju i koliko građana će još umrijeti zbog manije tamošnjih političara. Kada će se ovi političari probuditi? Nitko ne zna. No, jedino je sigurno je da “će ih povijest i svijet pozvati na odgovornost”.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.