Svake godine 25. svibnja obilježava se Međunarodni dan nestale djece s nadom da će sva djeca za kojom se još uvijek traga biti pronađena te kao znak sjećanja na svu djecu koja nikada nisu pronađena.

Nacionalni broj za prijavu nestale djece je 116000.

Nestanak djece smatra se jednom od najrizničnijh situacija u kojoj se nad djetetom mogu počiniti razna kaznena djela, kao što su zlostavljanje, iskorištavanje ili trgovina ljudima.

U Republici Hrvatskoj tijekom 2019. godine po statistici MUP-a zabilježeno je 326 udaljenja djece iz obiteljskog doma i 1.135 iz odgojnih ustanova. U čak 38 slučajeva udaljenja iz obiteljskog doma dijete je bilo mlađe od četrnaest godina, a posebno zabrinjava podatak da je u osam slučajeva nad djetetom za vrijeme bijega počinjeno kazneno djelo.

U svrhu borbe protiv fenomena nestale djece, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu vodi posebnu telefonsku liniju 116000 – Nacionalni broj za prijavu nestale djece (Harmonizirani europski kratki kod 11600 – usluge sa posebnom socijalnom osjetljivosti ) čime pruža važnu uslugu građanima Republike Hrvatske u svrhu zaštite njihovih najmlađih sugrađana.

Od samih početaka Centar za nestalu i zlostavljanu djecu zalaže se za kvalitetniju suradnju policije, Centra za socijalnu skrb, ustanova koje pružaju smještaj djeci i ostalih relevantnih tijela, a posebno za uspostavu tzv. ” Amber Alert ” sustava koji funkcionira u većini europskih zemalja kao jedan od odličnih alata za brzi pronalazak djeteta.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.