Uoči 29. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske, Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopnene vojske, u znak sjećanja na poginule pripadnike Hrvatske vojske i na žrtve Domovinskog rata, kod spomenika ispred Doma HV-a u Osijeku, položeni su vijenci i upaljene svijeće.

Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske obilježava se svake godine 28. svibnja, na dan kada je 1991. godine održana svečana smotra Zbora narodne garde na stadionu NK “Zagreb” u Kranjčevićevoj ulici i kada su hrvatskoj javnosti predstavljene prve brigade Zbora narodne garde.

Krajem srpnja te godine ustrojeno je Zapovjedništvo, zatim su osnovana zapovjedništva za istočnu Slavoniju, banijsko-kordunsko područje, ličko područje, srednju i sjevernu Dalmaciju te za južnu Dalmaciju a u kolovozu i zagrebačko čime je zaokruženo ustrojstvo obrambenog sustava Republike Hrvatske.

Hrvatske oružane snage tada su imale ukupno 60 tisuća pripadnika, od čega je polovica bila u sastavu MUP-a. /podaci MORH-a/

Danas i sutra, 29 godina poslije, u cijeloj Hrvatskoj polažu se vijenci i pale svijeće u znak sjećanja i počasti svim poginulim pripadnicima Hrvatske vojske i žrtvama Domovinskog rata.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.