Američki državni tajnik Mike Pompeo i njegovi kolege su opet drsko optužili Kinu, ovaj put zbog toga što je Kina, temeljem Osnovnog zakona Hong Konga, na godišnjem zasjedanju Svekineskog narodnog kongresa uvrstila usavršavanje zakonskog sustava Hong Konga među točke dnevnog reda. Pompeo i njegovi kolege blate Kinu govoreći da Hong Kong više ne uživa “autonomiju na visokoj razini”, i prijete Kini tzv. sankcijama.

Hong Kong je kineski Hong Kong, a nacionalno zakonodavstvo o sigurnosti je opća praksa u svijetu. SAD, država u kojoj se dogodio incident “11. Rujna”, je doživjela pravu bol od pitanja državne sigurnosti i nakon toga je sastavila zakonski strog sustav. Sad kad je riječ o istom pitanju u kineskom Hong Kongu, zašto SAD imaju drukčiji stav?

Za bilo koju zemlju, zaštita državne sigurnosti je pitanje koje se tiče suštinskih interesa, gdje nema mjesta za cjenkanje. Uzmimo SAD kao primjer, imaju “Zakon o državnoj sigurnosti”, “Zakon o špijunaži”, “Zakon o stranim misijama” i druge bezbrojne zakone vezane uz državnu sigurnost, a američka administracija uvijek spominje riječi “državne sigurnosti” na bilo kojem događaju. Zašto se kad kineski Hong Kong prema zakonima štiti svoju sigurnost, SAD tako uzbuđeno miješaju?

Nakon povratka Hong Konga domovini je kineska središnja Vlada temeljem 23. članka Osnovnog zakona Hong Konga, omogućila Hong Kongu da sam zaštiti državnu sigurnost. No, nakon gotovo 23 godine, taj zakonodavni proces još uvijek nije dovršen, što je uzrokovalo da je Hong Kong jedno od rijetkih područja “bez zaštite”, kad je riječ o državnoj sigurnosti.

Naročito od prošlogodišnjih incidenata vezanih uz dopune zakona u Hong Kongu pojedini zagovaratelji nereda u Kini i Hong Kongu, s ekstremnom oporbom, zagovaraju “nezavisnost Hong Konga” te su javno oblatili i oskrnavili zastavu i državni grb, isprovocirali opsadu i napade na predstavništva središnje vlade u Hong Kongu, napadali i ozljeđivali nevine građane, nasiljem antagonizirali policiju, paralizirali lokalnu administraciju i upravljanje zakonodavnih organa te čak pokazali terorističke namjere… Sve ovo je teško zaprijetilo javnoj sigurnosti i sigurnosti državnog suvereniteta i nijedna zemlja to ne bi dozvolila.

Danas, Svekineski narodni kongres na državnoj razini usavršava zakonske propisa i institucije za provođenje zakona, s namjerom zaštite državne sigurnosti, upravo s ciljem očuvanja dugoročne sigurnosti i stabilnosti Hong Konga, što je zadobilo široko priznanje i podršku građana Hong Konga.

Zaista, prava prljava ruka iza incidenta u Hong Kongu su upravo američki i zapadni političari. Na primjer, Amerika je dugoročno uzela Hong Kong kao ključnu točku za političku prodor u Azijsko-pacifičko područje i angažirala veliki broj obavještajnih djelatnika. Kako su otkrili mediji iz Hong Konga, Nacionalna demokratska zaklada (eng. The National Endowment for Democracy – NED), koja je osnovana putem zakona u Kongresu SAD-a je od 1995. do 2015. je oporbu u Hong Kongu ukupno financirala s više od 3,95 milijuna američkih dolara. Prošlog svibnja su tijekom putovanja u SAD pojedini zagovaratelji pobune protiv Kine i nereda u Hong Kongu kod ove zaklade objavili provocirajuću izjavu. zamjenik direktora azijskih projekata te zaklade je “sa zabrinutošću” upitao:”Što možemo uraditi za vas? Kako vam možemo pomoći?” Prošlog kolovoza je otkriveno kako se jedan američki diplomat, s velikim prljavim iskustvom iz “obojenih revolucija” u drugim zemljama, sastaje s predstavnicima ekstremne oporbe iz Hong Konga, što je potvrda kako su SAD podržavaju i pomažu zagovaratelje pobune protiv Kine i nereda u Hong Kongu.

Odlučnost kineske vlade za zaštitu državnog suvereniteta, sigurnosti i razvojnih interesa je nepokolebljiva, kao i odlučnost Kine u provođenju principa “jedne zemlja, dva sustava” i bilo koje vanjske sile koje se žele umiješati u poslove Hong Konga će zasigurno naići na odlučno protivljenje Kine. Uvrštavanje zakona o državnoj sigurnosti u Hong Kongu u dnevni red Svekineskog narodnog kongresa je još jedan dokaz da Kina nikako zagovarateljima pobune protiv Kine i nereda Hong Konga neće dozvoliti suradnju vanjskim snagama s ciljem uništenja društvenog poretka Hong Konga i uplitanja u unutrašnje poslove.. Hong Kong nikako neće postati žrtva američke hegemonije.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.