„Povlačimo se čim imalo nismo zadovoljni,” je ovih godina tipična praksa američke administracije u međunarodnoj zajednici. Tijekom ključnog razdoblja za globalnu borbu protiv pandemije je američki predsjednik iznenadno, s opravdanjem da je „Svjetska zdravstvena organizacija odbila američke zahtjeve za reformom”, proglasio prekid suradnje sa SZO-om te preusmjerio sredstva za članarinu u toj organizaciji za drugu svrhe. Američki hegemonijski i unilateralni potez je naišao na optužbe međunarodne zajednice.

— Što je SZO radila tijekom pandemije?

Kao najprofesionalnija javna zdravstvena međunarodna organizacija s najvećim autoritetom je SZO igrala nezamjenljivu ulogu u koordinaciji između raznih zemalja u borbi protiv pandemije. SZO je pravovremeno izdala upozorenje o slučajevima upale pluća nejasnog uzroka, objavila vodeće prijedloge za otkrivanje i kontrolu potencijalnih slučajeva, dopremila zaštitnu opremu i uređaje za testiranje za više od 100 zemalja, zajedno s raznim zemljama ubrzala razvoj cjepiva i organizirala Svjetsku zdravstvenu skupštinu na kojoj je sastavljen akcijski plan globalne akcije protiv pandemije. Nastojanja i doprinosi SZO-a su osvojili priznanje međunarodne zajednice.

— Kritike sa svih strana

Baš zbog sveg ovoga je jednostrano povlačenje SAD-a iz SZO izazvalo kritike međunarodne zajednice, koja je osudila samovoljnu odluku američkih političara jer će naškoditi interesima globalnog javnog zdravstva. Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije i Jose Borrell, visoki predstavnik za sigurnosnu politiku EU-a, su objavili zajedničku izjavu u kojoj su ponovili podršku EU-a SZO-u za vodstvo globalne borbe protiv pandemije, pozivajući SAD da „ponovno razmisle” o povlačenju. Jens Spahn, njemački ministar zdravstva, je na društvenim mrežama prokomentirao da američki proglas prekida odnosa sa SZO-om predstavlja frustraciju za globalno javno zdravstvo. Roberto Speranza, talijanski ministar zdravstva, je na društvenim mrežama istaknuo da je u sadašnjoj situaciji potrebna snažnija, a ne slabija SZO.

Britanski list „The Guardian” je otkrio da je potez američkog predsjednika dokazao postojeću sumnju međunarodne zajednice, tj. da SAD nikad nisu planirale razgovor sa SZO-om, nego su se iz političkih razloga odlučili povući. Članak britanskog lista smatra da „zapravo pokušava SZO okriviti za štetu od širenja epidemije u SAD-u.” Visoki ruski političari su u izjavama komentirali da je riječ o „velikom i glupom potezu” američkog predsjednika u predizbornoj kampanji, s ciljem odvraćanja pozornost javnosti od neuspjeha u borbi protiv epidemije.

— Laži i činjenice

Opravdanje američkog predsjednika je bio „preusmjeravanje sredstava za članarinu u SZO-u u drugu svrhe, kako bi se zadovoljile hitne svjetske potrebe u javnom zdravstvu”, no, to je nažalost opet laž. Činjenica je da su na kraju veljače ove godine SAD još uvijek dugovale više od 70% članarine za 2019.. Poznati američki portal „Politico” je otkrio kako je u nacrtu proračuna Bijele kuće za 2021., objavljenom već u sredini veljače, jasno zatraženo da Kongres ukine više od polovice sredstava za SZO.

— Posljedice američkog povlačenja

U ovom trenutku ukupan broj potvrđenih slučajeva bolesti COVID-19 u SAD-u iznosi skoro 1,8 milijuna, sa skoro 104 tisuće smrtnih slučajeva. Također se u toj zemlji čuju kritike i optužbe. Nita Lowey, predsjednica odbora za odobrenje sredstva Predstavničkog doma SAD-a, smatra da će „dok je 100 tisuća Amerikanaca je izgubilo život u epidemiji, ovaj potez staviti SAD u veću opasnost.” Patrice Harris, predsjednica Američkog medicinskog saveza je istaknula kako je „u epidemiji koja je je uzrokovala smrt više od 100 tisuća Amerikanaca, prekid odnosa sa SZO-om totalno bez logike. Omogućit će više izazova u rješavanju ovog problema za javno zdravstvo.” Portal „Politico” smatra da zahvaljujući partnerstvu sa SZO-om i drugim zemljama SAD mogu pristupiti važnim podacima i informacije, uključujući onima za izlječenje bolesti COVID-19 i razvoj cjepiva. Bez međunarodne suradnje će mjere SAD-a u reakciji na tu i druge bolesti postati zaostale.

Virus ne poznaje granice i nitko ga ne može pobijediti samo vlastitom snagom, Prekid odnosa SAD-a sa SZO-om se protivi svjetskom trendu, a jedini rezultat je izolacija SAD-a, koje bi mogle postati pravi samac na svijetu.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.