Unatoč velikim neredima unutar svoje zemlje, Mike Pompeo, najgori državni tajnik u povijesti SAD-a, se i dalje služi lažima, prevarama i ogovaranjem. Nedavno je tijekom intervjua za Fox News Pompeo zastrašivao Europu govoreći da Kina „šteti” interesima SAD-a i europskih zemalja, zbog čega predstavlja prijetnju Zapadu, a zatim je pozvao Europu i Ameriku na zajedničko suprotstavljanje Kini…

— Prava uloga Pompea

U ovoj krizi cijelog čovječanstva, kakvu je ulogu odigrao Pompeo? Europljanima nije nejasno. Pompeo i SAD su blokirali medicinske potrepštine prilikom prijevoza, govorili da su mnogi zarazni slučajevi u SAD-u došli iz Europe, jednostrano zabranili ulazak europskim građanima, krivotvorili dokumentaciju „Saveza pet očiju” te odustali od Svjetske zdravstvene skupštine i zajedničke inicijative Europske unije i drugih zemalja. Predstavlja li takvo ponašanje „savezništvo” s europskim partnerima?

Osim toga, Pompeo je na sastanku ministra vanjskih poslova G7 širio retoriku o „virusu iz Wuhana”, zagovarao hegemoniju i unilateralizam radi prekida suradnje i povlačenja iz Svjetske zdravstvene organizacije, a sve to je neuskladivo s principom multilateralizma i suradničkim duhom, kojih se Europa dosljedno pridržava, što je izazvalo zajedničko protivljenje u Europi. Američki medij „Business Insider” je nedavno objavio rezultate ankete koji su pokazali kako se tijekom pandemije mišljenje o SAD-u pogoršalo kod 73% Njemaca, a udio talijanskih građana koji podupiru SAD je pao na 17%.

— Uvažavaju li SAD stvarno interese Europe?

Dosita, Europljanima je jasnije neko bilo kome drugom da američki političari nikad nisu iskreno uvažavali interese Europe te su samo tražili političke interese. Ovih godina su SAD stvorile brojne probleme Europi u trgovini, energetici, znanosti i tehnologiji kao i drugim područjima. Ovih godina su SAD Europi također povećale carine za zrakoplovne djelatnosti i uvele sankcije europskim poduzećima koja su sudjelovala u projektu Sjeverni tok 2, čime su više puta dokazale da nisu pouzdan, nego opasan partner Europi. Američki političari s Pompeom, kao glavnim predstavnikom, jedino žele Europu kao instrument na putu prema ostvarenju politike „Amerika prva”. Zahvaljujući Pompeu i njegovim kolegama, transatlantsko partnerstvo polako postaje simbolično partnerstvo bez suštinskog značaja.

— Kakva su „ljudska prava” američkih građana?

Neuspjeh SAD-a, kao najveće sila svijeta, u borbi protiv epidemije je uzrokovao smrt više od 100 tisuća američkih građana. Ovih dana je policijsko ubojstvo Afroamerikanca Georga Floyda dovelo do ogromnih prosvjeda, a američki predsjednik je čak zaprijetio da će oružano suzbiti prosvjede vojskom! Gdje su sad „ljudska prava” Amerikanaca? Do ovog trenutka je već desetak novinara ranjeno tijekom novinarskog rada o prosvjedima, a neki od njih su čak uhićeni. Gdje je sad američka „sloboda govora”?!

— Vrijeme za dokazati tko je pravi prijatelj

Europska izreka kaže: “pravi prijatelji nikad se ne odustaju jedan od drugog.” Nakon izbijanja epidemije su Kina i Europa uvijek podržavale jedna drugu. Tijekom najtežih trenutka borbe protiv epidemije u Kini, je Europska unija aktivno koordinirala svoje države članice koje su Kini dopremale zaštitne potrepštine. Prilikom pogoršanja situacije u Europi je Kina, bez obzira na kritičnu situaciju u svojoj zemlji, pružila hitno potrebne medicinske potrepštine i poslala više medicinskih ekipa na prvu liniju europske borbe protiv epidemije. Broj teretnih vlakova Kineske željeznice između Kine i Europe se tijekom epidemije, unatoč lošem trendu u trgovine, snažno povećao i ukupno je dostavljeno skoro 8 tisuća tona materijala, čime je stvoren pravi „put života” između azijskog i europskog kontinenata. Angela Dorothea Merkel, njemačka kancelarka, je nedavno u javnom govoru istaknula da će održati suradnju s Kinom jer je od važnog strateškog značaja za Europu. Grčki vodeći financijski portal je prokomentirao da je kriza u javnom zdravstvu intenzivirala kinesko-europske odnose. Očito je da Europa nikako ne želi biti prateći akter u Pompeovoj političkoj farsi

Kineska izreka kaže: “Vrijeme otkriva srce ljudi.” O tome tko je pravi a tko lažni prijatelj, europske zemlje i građani imaju svoju ocjenu. Na žalost, SAD nisu imale sreće u pitanju svog državnog tajnika.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.