Zamjenik Kineskog premijera Han Zheng je prilikom sastanka s izvršnom upraviteljicom Posebne upravne regije Hong Kong u srijedu u Pekingu istaknuo čvrstu odlučnost središnje vlade za nastavak procedure donošenja sigurnosnog zakona za Hong Kong.

Han je uvjerio Lam da središnja vlada ostaje predana principu “jedna zemlja, dva sustava” i da zakon neće biti koristan samo za provedbu principa “jedna zemlja, dva sustava”, već i za dugoročni prosperitet i stabilnost društva Hong Konga.

Lam je na tiskovnoj konferenciji u srijedu poslijepodne otkrila više detalja. Prema njoj, zakon je usmjeren na bolju zaštitu zakonskih prava i sloboda stanovnika Hong Konga.

Središnja vlada se nada da će zakon sveobuhvatno i točno uspostaviti i unaprijediti pravni sustav i mehanizme provedbe za Posebnu upravnu regiju Hong Kong s državne razine, rekla je izvršna upraviteljice dok je isticala da će ljudi iz svih sektora društva biti konzultirani tijekom procesa.

Što se tiče pitanja hoće li zakon promijeniti jedinstveni status Hong Konga kao posebne upravne regije, Lam je odbacila tu brigu naglašavajući da status dolazi iz principa “jedna zemlja, dva sustava.”

Hong Kong ima ustavnu odgovornost zaštititi nacionalnu sigurnost, kao i ostali dijelovi Kine, ne postoje izuzeci, istaknula je.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.