„Nikad nisam ovo ranije vidjela!” uzviknula je nedavno novinarka CNN-a Sara Sidner tijekom emitiranja uživo s lica mjesta prosvjeta, gledajući kako su joj kolege, Afroamerikanac i Latinoamerikanac, odvedeni u lisicama. Također je jedna novinarka skoro izgubila lijevo oko nakon što ju je policija ustrijelila gumenim metkom… Tijekom velikih prosvjeda diljem SAD-a, sve više novinara su žrtve brutalnog nasilja policije. U jedinoj super sili svijeta koja se uvijek hvali „slobodom govora”, novinari se suočavaju s policijskom brutalnošću.

— Zabilježeno nasilje nad novinarima

Prema podacima novinske agencije AFP objavljenim 3. lipnja su prošlog tjedan dana organizacije za medijski nadzor zabilježile veliki broj nasilnih djela policije nad novinarima. Medijski djelatnici su doživjeli ustrjeljivanje, udaranje, papar sprej ili uhićenje, a kamere novinara su sve zabilježile. Čak su i strani novinari iz Australije, Rusije i drugih zemalja udarani štitovima ili su bili pod paljbom gumenih metaka i suzavca američke policije…

Dan Shelley, izvršni direktor američkog Saveza digitalnih vijesti radija i televizije je prokomentirao da to ne samo predstavlja uvredu novinarima, već i javnosti, jer takvo ponašanja onemogućava pristup istinitim informacijama. Stephane Dujarric, glasnogovornik generalnog tajnika Ujedinjenih Naroda je također naglasio kako, kad novinari postanu mete napada, cijenu plaća cijelo društvo. Ministarstvo vanjskih poslova Rusije je istaknulo da je šteta legalnim pravima novinara „neprihvatljiva”. Scott Morrison, premijer Australije, je pozvao na istragu incidenta i priprema službenu tužbu.

— Ne vjeruju profesionalcima niti činjenicama

Nakon izbijanja epidemije COVID-19, američki političari su više puta, na ključna pitanja, ili odgovorili varanjem ili se hvalili prebacujući odgovornost drugima te sve češće žestokim riječima napadaju novinare ili odlaze s konferencija odmah bez ikakvih riječi. Kako je otkrio list „New York Times”, američki obavještajni djelatnici su se žalili kako je iznimno teško pripremati obavještajni isječak za američkog predsjednika, iz razloga što on sam često, temeljem glasina, objavljuje izjave, a rijetko prihvaća informacije s kojim se ne slaže ili su suprotne njegovom mišljenju.

Što je još čudnije, pojedini američki političari uzimaju politiku, a ne znanost, kao prioritet u borbi protiv epidemije, tražeći šutnju od profesionalaca i protjerujući dužnosnike koji govore istinu… Smiješno je što u čežnji za političkim interesima, ti američki političari čak, s opravdanjem „slobode govora”, napadaju medije drugih zemalja. Nedavno je državni tajnik SAD-a Pompeo još jednom rekao kako Kina ne smije ometali slobodu izvještavanja američkih novinara u Hong Kongu. Kao odgovor na njegove riječi su internetski korisnici su na internetu objavili sliku gdje se vidi kako je tijekom incidenta uzrokovanih dopunom zakona u Hong Kongu prije godinu dana, ispred policijske linije obrane stajalo skoro stotinu novinara, no danas u SAD se novinari se ne usuđuju stati ispred policijske linije obrane. Što mogu reći Pompeo i njegovi kolege, koji neprestano zagovaraju „slobodu govora”, ispred takve slike?

Trenutno je broj potvrđenih slučajeva bolesti COVID-19 u SAD-u premašio 1,85 milijuna, a veliki prosvjedi se šire u više od 140 gradova diljem zemlje. No, sebični političari su još uvijek zauzeti bijegom od odgovorenosti, pokušavajući napadima na medije i moralnu javnost sakriti svoju nesposobnost i neuspjeh.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.