Kineski predsjednik Xi Jinping je u srijedu rekao da je Kina spremna surađivati s Njemačkom i Europskom unijom (EU-om) na jačanju strateške suradnje, pridržavanju multilateralizma, nošenju s globalnim izazovima te zajedničkom povećanju sigurnosti u trenutnim svijetu nesigurnosti.

Xi je u telefonskom razgovoru s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel tijekom noći istaknuo kako je ovo treći put od pojave bolesti COVID-19 da su on i Merkel razgovarali preko telefona, što odražava duboko političko uzajamno povjerenje i blisku stratešku komunikaciju dvije strane.

Kina cijeni objektivan i racionalan stav njemačke vlade, kao i njeno poštovanje prema znanosti u pitanju pandemije, rekao je Xi.

Dodao je da je Kina spremna surađivati s Njemačkom na podršci radu Svjetske zdravstvene organizacije, promicanju međunarodne suradnju unutar okvira kao što su Ujedinjeni narodi i Grupa od 20, pomoći afričkim zemljama u borbi protiv bolesti koju izaziva koronavirus i doprinosu zaštiti globalne javne zdravstvene sigurnosti.

Ističući kako je Njemačka voljna preuzeti rotirajuće predsjedništvo nad Europskom unijom za drugu polovicu ove godine je dodao kako Kina cijeni voljnost Njemačke za aktivno promicanje razvoja veza Kine i EU-a.

Kako se sad raspravlja o nizu značajnih događaja u političkim razmjenama između Kine i Njemačke i Kine i EU-a, Kina je voljna održati blisku komunikaciju i koordinaciju s Njemačkom i EU-om radi osiguravanja uspjeha tih događaja i podizanja veza Kine i Njemačke i Kine i EU-a na više razine, dodao je.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.