Peking će podržati Hong Kong u održavanju odvojene carinske zone i protivljenju vanjskim silama koje se upliću u poslove Hong Konga, rekli su u četvrtak iz kineskog Ministarstva trgovine.

“Kina će podržati Posebnu upravnu regiju Hong Kong u održavanju odvojene carinske zone i učvršćenju i jačanju položaja međunarodnog centra za financije, trgovinu i brodarstvo,” rekao je glasnogovornik Ministarstva trgovnie Gao Feng odgovarajući na Trumpove prijetnje da će ukinuti poseban trgovinski status za Hong Kong.

Gao je rekao da je pravni temelj za posebnu carinsku zonu u Hong Kongu pokriven sporazumom Svjetske trgovinske organizacije. S tim se složila kineska vlada i potvrđeno je u Temeljnom zakonu.

“Status je uspostavljen multilateralnim pravilom SZO-a, a odobrile su ga druge članice organizacije, a ne jedna posebna članica,” rekao je Gao, upozoravajući kako SAD prijete da će ignorirati osnovne principe međunarodnih odnosa i poduzeti unilateralan čin.

Kina će čvrsto provoditi princip “jedna zemlja, dva sustava” i protiviti se vanjskim silama koje se upliću u poslove Hong Konga, rekao je glasnogovornik.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.