Američki državni tajnik Mike Pompeo je u ovom razdoblju više puta pokušavo povećati napetosti u regiji Južnog kineskog mora, klevećući da je kineska izjava o suverenitetu i morskim pravima nad teritorijem Južnog kineska mora “nezakonita” te pokušavajući poremetiti odnose između Kine i drugih zemalja regije. Uz sadašnju pozadinu rasta napetosti u kinesko-američkim odnosima, Pompeo i njegovi pristaše pokušavaju opstrukcijom mira i stabilnosti u regiji Južnog kineskog mora zadati udarac Kini te su, kako bi ostvarili svoj cilj, javno obećali da američka administracija neće birati stranu oko pitanja suvereniteta Južnog kineskog mora, ali daju sve od sebe za stvaranje antagonizama u međunarodnim odnosima i već su izgubili razum, moral i kredibilitet.

— Tri razloga zašto su SAD postale najveća smetnja miru i stabilnosti u ovoj regiji

Kao zemlja van regije, SAD nisu uključena strana u sporu oko Južnog kineskog mora i nemaju prava riječi oko ovog pitanja. No, prema statistici, nakon stupanja na vlast ovog saziva američke administracije su SAD već više od 20 puta organizirale tzv. Akcije “slobodnih plovidbi” u ovoj regiji i tako militarizirale Južno kinesko more. U srpnju je američka vojska dva puta održala vojne vježbe s dvostrukim nosačima zrakoplova u Južnom kineskom moru, pokazujući vojnu snagu te su SAD postale najveća smetnja miru i stabilnosti ove regije.

U ovom trenutku, Kina i ASEAN ubrzavaju konzultacije oko Kodeksa ponašanja na Južnom kineskom moru, a Pompeo i njegovi kolege su izabrali stazu namjernog poticanja drugih uključenih zemalja na protivljenje Kini, narušavajući stabilne odnose između Kine i ASEAN-a i nastavljajući strategiju suzbijanja Kine.

Osim toga, imajući u vidu nastavak širenja epidemije COVID-19 u toj zemlji, je trik oko Južnog kineskog mora postao rješenje američkih političara za odvlačenje pozornosti građana i skrivanje neuspjeha u borbi protiv epidemije.

Naravno, SAD su povećale napetosti u Južnom kineskom moru i s još jednom namjerom, tj. radi nalaženja prilika za prodaju oružja zemljama regije i zadovoljavanja potrebe domaćih trgovaca oružjem.

— Zašto Južnokinesko more pripada kineskom teritoriju

Gledajući iz povijesne i pravne perspektive, Kina je najranije otkrila, imenovala, razvila i iskoristila otoke Južnog kineskog mora i povezanih voda. Također je najranije dosljedno, mirno i učinkovito provodila suverenitet i upravu nad otocima Južnog kineskog mora i povezanih voda.

Kineska vlada je 19848. službeno objavila graničnu liniju i prigovor drugih zemalja je dugoročno izostao. To je već potpuno dokazalo da su kineski teritorijalni suverenitet i pomorska prava na Južnom kineskom moru s potpunim povijesnim i pravnim osnovama te u skladu s Poveljom UN-a, Konvencijom o pomorskom pravu UN-a i drugim međunarodnim zakonima.

Osim toga, Kina ne traži osnivanje “carstva na moru”, već je uvijek ravnopravno tretirala susjedne zemlje na Južnom kineskom moru i održavala najveću suzdržanost u zaštiti suvereniteta i prava nad Južnim kineskim morem. Današnje osnivanje konzultativnih mehanizma između Kine, Filipina, Malezije, Vijetnama i drugih zemalja je pokazalo kako kineska nastojanja za rješavanje pitanja sa susjednim zemljama pregovorima postižu napredak i kako je Pompeova stigmatizacija Kine neutemeljena.

— Južno kinesko more: more mira, prijateljstva i suradnje

Zahvaljujući zajedničkim nastojanjima Kine i zemalja ASEAN-a, generalna situacija n Južnom kineskom moru je pozitivna. Konzultacije oko Kodeksa ponašanja na Južnom kineskom moru između Kine i zemalja ASEAN-a su već ušla u drugi krug, što prikazuje odlučnost svih strana za zaštitu mira, stabilnosti i slobode plovidbe. Istovremeno su odnosi Kine i zemalja ASEAN-a su učvršćeni i razvijeni u suradničkoj borbi protiv pandemije. Kad je Kina bila u najtežem trenutku, ASEAN je odmah pružio pomoć i Samdech Hun Sen, premijer Kambože, je posjetio Peking dok je epidemija bila najteža, a Lee Hsien Loong, premijer Singapura, se javno usprotivio povezivanju epidemije s određenom rasom. Kada se pandemija proširila cijelim svijetom je Kina pravovremeno uzvratila na pomoć zemalja ASEAN-a u okviru svojih sposobnosti i poslala više medicinskih ekipa te su obje strane praktičnim potezima pokazale da Kina i ASEAN dijele istu sudbinu i budućnost.

Očito je da će Južno kinesko more biti more mira, prijateljstva i suradnje, što je u skladu sa zajedničkim interesima zemalja regije. Teodoro Lochen, ministar vanjskih poslova Filipina je u telefonskom razgovoru s kineskim kolegom Wang Yijem ponovio da su Filipini spremni rješavati nesuglasice oko Južnokineskog mora nastavkom prijateljskih razgovora, aktivno promicati suradnju na moru te zajedno štiti mir i stabilnost Južnog kineskog mora. Sve ovo je dokazalo da američki potezi za uznemirivanje regije Južnog kineskog mora krše zajedničku želju zemalja regije za zajedničkim razvojem. Mark J. Valencia, poznati američki stručnjak za pomorsku politiku je rekao da SAD pokušavaju stvoriti lažni dojam kako istočna i južna Azija pozdravljaju nazočnost američke vojske u Južnom kineskom moru, ali činjenica je da su zemlje ASEAN-a oprezne oko vojne nazočnosti SAD-a u Južnom kineskom moru.

Kina i zemlje ASEAN-a imaju dovoljnu sposobnosti i mudrosti za rješavanje svojih problema te nemaju potrebu niti dozvoljavaju uplitanje drugih zemalja izvan regije. Predlažemo američkim političarima da se ipak više koncentriraju na hitnu borbu protiv epidemije i što ranije zaustave izazivati zablude u međunarodnoj zajednici. Povijest i činjenica će dokazati tko je samo prolaznik u Južnom kineskom moru, a zlonamjerni Pompeovi pokušaji će završiti u dimu.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.