Na kineskoj burzi je sektor ”znanstveno tehnološke inovacije“ već na dan otvaranja osvojio naziv ”eksperimentalnog polja reformi na kineskom tržištu kapitala“. Dvadesetdrugog srpnja je taj sektor obilježio prvu obljetnicu pokretanja. Tijekom prve godine trgovanja je u ovom sektoru uspostavljen Probni sustav registracije, koji pokazuje institucionalnu inovaciju na burzi i očigledna je potpora znanstveno tehnološkoj inovaciji, transformaciji i nadogradnji kineskog gospodarstva te doprinosi gospodarskom razvoju svijeta novim poticajem.

— Kanal povezuje financijski kapital i elemente znanstvene inovacije

Trenutno svijet upravo prolazi kroz nove promjene i revoluciju znanosti, tehnologije i industrije te visokokvalitetna znanost i tehnologija igraju značajnu ulogu u modernoj strukturi gospodarskog razvoja. Kinesko gospodarstvo se također nalazi u ključnoj fazi u kojoj novi pokretači zamjenjuju stare te je hitno potrebno ostvariti novi rast temeljen na novoj tehnologiji i industriji. U proteklih godinu dana je sektor ”znanstveno tehnološke inovacije“ uspostavio kanal koji povezuje financijski kapital i elemente znanstvene inovacije, što osigurava financijski kanal poduzećima visoke tehnologije, ubrzava transformaciju znanstvenih plodova u praktične proizvode te omogućuje visokokvalitetan razvoj kineskog gospodarstva.

Do 21. srpnja se već 133 poduzeća uvrstilo u sektor ‘’znanstveno tehnološke inovacije‘’, s tržišnom kapitalizacijom od 2,62 bilijuna yuana, a prikupila su 199,15 milijardi yuana. Na dan prve obljetnice sektora, 22. Srpnja, se još 7 poduzeća za visoku tehnologiju iz Šangaja uvrstilo na Šangajskoj burzi, čime je broj poduzeća u ovom sektoru dostigao 140. Ova poduzeća su uglavnom su iz djelatnosti IT-a, proizvodnje vrhunske opreme, bio-farmaceutske industrije itd.. Istog dana je objavljena prva “Bijela knjiga o sektoru ‘znanstveno tehnološke inovacije’ 2020.”, čiji je koautor glavno dopisništvo Kineske medijske grupe u Šangaju. Prema Bijeloj knjizi, u određenom razdoblju upisanom u bijeloj knjizi je prosječan udio ulaganja za znanstveno istraživanje kod pripadnika tog sektora iznosio 11,29%, što je mnogo više nego kod novih dionica drugih sektora. Kod pripadnika ovog sektora se 63% njihove ključne tehnologija se nalazi na vodećim mjestima u Kini, a 21% ih je na vodećim mjestima u svijetu. Huang Hongyuan, direktor Shanghai Stock Exchange smatra da sektor ‘’znanstveno tehnološke inovacije‘’ igra stratešku ulogu u predvođenju smjera razvoja nove tehnologije i pruža financijsku potporu ovim industrijama.

— “STAR market” omogućuje “zvijezde” poduzećima s više financija

Najveća institucionalna inovacija kod sektora ‘’znanstveno tehnološke inovacije‘’ je ‘’Probni sustav za registraciju” s ”jezgrom” pravovremenih otkrivanja informacija, odnosno poduzeća koja čekaju uvrštenje ne trebaju čekati u redu za IPO(Initial Public Offering), već tržište samo provodi raspodjelu tržišnih resursa, tako da poduzeća s pravim kapacitetom mogu odmah pronaći investitora. Simbol sektora ”znanstveno tehnološke inovacije” na kineskoj burzi je “STAR market”, a David Schwimmer, izvršni upravitelj London Stock Exchange-a smatra kako “STAR market” omogućuje brži ulazak poduzeća “zvijezdi” na javno tržište, čime mogu pronaći veći i bolji financijskih kapital i steći veću potporu u ekspanziji.

Na početku srpnja je objavljen Propis o refinanciranju sektora ”znanstveno tehnološke inovacije”, a 23. srpnja je taj sektor na Šangajskom tržištu službeno započeo pravovremenu objavu izvješća o trgovanju. Prema informaciji nadzornog organa burze, u budući će dionice sektora ”znanstveno tehnološke inovacije” biti uključene u Shanghai Stock Connect program(SPV – Special Purpose Vehicle), koji omogućuje trgovanje stranim kapitalom te će se uvesti i pravilo market maker. Može se predvidjeti da usavršavanje sustava sektora ”znanstveno tehnološke inovacije” predstavlja smjer reformi kineskog tržišta kapitala.

— Znanost i tehnologija: snažno oružje protiv nevolje

Znanost i tehnologija su snažno oružje protiv nevolje. Prilikom globalnih gospodarskih i financijskih kriza u povijesti, napredak znanosti i tehnologije je uvijek igrao ključan značaj u svladavanju nevolje. U ovom trenutku, pandemija bolesti COVID-19 zadaje teške udarce i veliku nesigurnost globalnom gospodarstvu. Kineski predsjednik Xi Jinping je 21. srpnja na Simpoziju s poduzetnicima istaknuo kako treba velikim nastojanjima unaprijediti znanstveno tehnološku inovaciju, ubrzati proboj u ključnoj tehnologiji i stvoriti novu prednost za budući razvoj. Ove godine se obilježava 30. obljetnica osnivanja kineskog tržišta kapitala. Možemo predvidjeti da sektor ”znanstveno tehnološke inovacije” na kineskoj burzi neće samo unaprijediti kinesku reformu tržišta kapitala, već će i pomoći globalnom gospodarstvu da što prije izađe iz depresije.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.