“Azijska investicijska infrastrukturna banka (AIIB) treba postati nova platforma za unapređivanje zajedničko razvoja svih članica i izgradnju zajednice koja dijeli sudbinu čovječanstva.” Rekao je 28. srpnja kineski predsjednik Xi Jinping na svečanosti otvaranja video sastanka Godišnje konferencije petog upravnog odbora AIIB-a, te je uputio 4 prijedloga ističući da AIIB treba postati banka za multilateralni razvoj novog modula koji unapređuje globalni zajednički razvoj, nova platforma praktičnog razvoja koja zadovoljava suvremene zahtjeve, visokokvalitetna institucija novog modula za međunarodnu suradnju i pozitivan primjer u međunarodnoj multilateralnoj suradnji. Povodom tekuće pandemije COVID-19 i kritične i složene svjetske gospodarske situacije, Kina svojim inicijativama izrazila odlučnu podupire multilateralizam.

— Protekle 4 godine: više prijatelja, partnera i visokokvalitetne suradnje

Trenutno su zbog utjecaja pandemije COVID-19 globalna trgovina i investicija naglo smanjene, a multilateralizam se suočava s većim udarima i izazovima. Kao multilateralna financijska institucija u nastajanju, u protekle 4 godine od osnutke, se AIIB pridržavala pravila zajedničkog dogovora svih članova i zajedničkog dijeljenja plodove razvoja, praktičnim potezima je pokazala značaj multilateralizma i neprestano doprinosila globalnom upravljanju. Xi je u obraćanju potpuno priznao rezultate poslovanja AIIB, hvaleći AIIB jer ima “sve više prijatelja, partnera i visokokvalitetne suradnje” te pokazuje profesionalni, učinkovit i pošteni imidž multilateralne razvojne banka novog modula.

Kao što je istaknuo Xi, u protekle 4 godine,je broj zemalja članica AIIB-a od početnih 57 narastao na sadašnjih 102 sa 6 kontinenata i skoro 20 milijardi američkih dolara investicija u infrastrukturu. Nadogradnja električnog distribucijskog sustava Bangladeša je donijela dobrobit za oko 12,5 milijuna stanovnika i seoskih područja. Nadogradnja sirotinjskog kvarta u Indoneziji u suradnji sa Svjetskom bankom je izravnou koristila 9,7 milijuna stanovnika. Dodijeljeni kredit za autocestu M4 u Pakistanu je riješio problem prometa u određenim dijelovima te zemlje… Niz projekata je dokazalo da AIIB se na putu razvoja uvijek pridržava osnivačkog cilja.

— Zaklada za oporavak od krize pandemije bolesti COVID-19

Nakon izbijanja pandemije COVID-19 je AIIB brzo uspostavila “Zakladu za oporavak od krize pandemije bolesti COVID-19” s početnom kvotom od 10 milijardi dolara, bi članicama osigurala podršku u proračunu i likvidnosti, kasnije je kvota povećana na 13 milijardi dolara. Ova hitna financijska sredstva su iskorištena za reakciji na globalnu krizu javnog zdravstva, a AIIB je kao multilateralna razvojna banka pokazala fleksibilnost i učinkovitost, te dokazala da “razdvajanje” i unilateralizam ne rješavaju nikakve probleme, i da su jedino su međunarodna potpora i suradnja pravi put za svladavanje krize.

— Četiri prijedloga za budući razvoj AIIB-a

U ovom trenutku se neprestano povećava rizik pandemije i geopolitike, i pitanje je kako će AIIB, kao važan sastavni dio svjetskog multilateralnog razvojnog sustava, moći igrati ulogu u svladavanju globalnih rizik i izazova te unapređenju gospodarskog rasta? Xi je uputio 4 prijedloga za konkretno rješavanje svjetske gospodarske i financijske situacije koji imaju veliki realni značaj. U ovim prijedlozima su ključne riječi “zajednički razvoj”, “napredak uz razvoj sadašnjeg svijeta”, “visoki standard” i “otvorenost i uključenost”, koje predstavljaju originalnu težnju i misiju AIIB-u, kao i nastavak razvoja nove situacije.

Osim toga je Xi je predložio da “AIIB bude novi pozitivan primjer međunarodne multilateralne suradnje”, istačući pravila “zajedničkog dogovara, izgradnje i dijeljenja”, unatoč trenutnom jačanju unilateralizma. Od početka poslovanja u 2016., AIIB je neprestano povećavala broj članica, odnosno osim zemlja u razvoju koje čine glavni dio članica, istodobno je privukla članstvo razvijenih zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Francusku, Njemačku, Kanadu itd.. Može se očekivati da će AIIB u budućnosti surađivati s više partnera i unaprijediti globalizaciju u otvorenijem, uključenijem i uravnoteženijem smjeru, na zadovoljstvo svih strana.

“Kina dosljedno podupire i provodi multilataralizam te u duhu otvaranja, suradnje i rezultata na zajedničko zadovoljstvo svih strana traži put razvoja s raznim zemljama svijeta.” Kao važan dioničar i domaćin glavnog sjedišta AIIB-a će Kina nastaviti ulagati napore sa svim članicama, graditi AIIB kao važnu platforma multilateralizma, unaprijediti povezanost infrastrukture u Aziji i svijetu te više doprinijeti oporavku i održivom razvoju svjetskog gospodarstva.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.