Američki predsjednik je u posljednje vrijeme opet više puta ponavljao izraze poput „kineske kuge“, „kineskog virusa“ i drugih rasističkih naziva za pandemiju bolesti COVID-19, čime je izazvao veliko protivljenje unutar i izvan SAD-a. CNN je je objavio kako već odavno postoji pravilo o imenovanju pandemije, a taj virus se nikako ne zove „kineski virus“. George Packer, kolumnist časopisa „The Atlantic“ je prokomentirao da američki predsjednik promatra ovu krizu s gledišta osobnih interesa i politike.

— Raznovrsni potezi u političkim špekulacijama

Nakon izbijanja pandemije COVID-19 su pojedini američki političari, bez ikakvog znanstvenog pojma o borbi protiv epidemije, koristili epidemiju kao dobru priliku za političke špekulacije te su, kako bi sebe oslobodili od odgovornosti za neuspjeh u borbi protiv epidemije, zlonamjerno povezali virus s Kinom i poticali rasnu mržnju. Kako bi stekli prednost u predizbornoj kampanji su žurno ponovno pokrenuli gospodarstvo i školovanje, čime su uzrokovali ponovni skok epidemije. Znanstvenici su već davno istaknuli kako epidemija ne poznaje državne granice niti rase i kako je zajednički izazov cijelom čovječanstvu. Laž i glasine možda zadovoljavaju političare, ali svakako nemaju koristi za borbu protiv pandemije. Što više, američki političari svojim rasističkim potezima su, povezujući virus s Kinom, potaknuli rasne sporove u SAD-u, gurajući građane, koji su već u nevoljama zbog epidemije, u još teže stanje.

— Dijaspora u SAD-u u još težem stanju

Prema izvješću NBC, Nicholas Freitas, kandidat za američki državni kongres, je nedavno preko interneta prodavao maske s izrazom „COVID-19, Made in China“, što je izazvalo žestoke kritike javnosti. Konzorcij saveza za uslugu i obrazovanje američkih Koreanaca (eng. National Korean American Service & Education Consortium, NAKASEC) je u javnom pismu ustvrdio da je „pripisivanje američke krize epidemije Kini uzrokovalo naglo povećanje rasističkih napada i diskriminacije prema kineskoj dijaspori i dijaspori drugih azijskih zemalja“. Prema rezultatima ankete Azijsko-pacifičkog vijeća za politiku i planiranje (eng. Asian Pacific Policy and Planning Council, APCON), do 15. srpnja je već 2300 Amerikanaca pripadnika etničkih dijaspora izjavilo da je doživjelo rasnu diskriminaciju. Zbog toga je William Haseltine, američki prestižni znanstvenik, u intervjuu pozvao američku administraciju da zaustavi konfrontaciju s Kinom, i „počne učiti kako su Kinezi zaustavili bolest COVID-19“.

Istovremeno, dijaspori je još teže svladati gospodarski udar pandemije. Prema podacima koje je objavio Odjel za rad SAD-a, u lipnju je nezaposlenost američkih bijelaca iznosila 10,1%, a te brojke su kod Afroamerikanaca i Latinoamerikanaca bile 15,4%, odnosno 14,5%. Osim toga, postoji i rasna razlika kad je riječ o poslovanju tvrtki u depresiji gospodarstva. Prema nedavnom izvješću objavljenom od Banke New Yorka Saveznih rezervi (The Federal Reserve Bank of New York, FRBNY), broj tvrtki u stečaju čiji su vlasnici Afroamerikanci je duplo veći od onih čiji su vlasnici bijelci.

— Običnim građanima sve teže, bogataši sve bogatiji

Trenutno zbog utjecaja širenja pandemije, obični američki građani, uključujući etničke dijaspore, samo mogu živjeti skromne živote, no, novčanik bogataša je sve deblji. Američki istraživački instituti su otkrili kao se razlika između siromašnih i bogatih vratila na razinu od prije 100 godina. Američki poznat časopis „Time“ je kritički objavio kako sad manjina uživa i upravlja administracijom, a američki građani trpe nevolje. Statistika također pokazuje kako starci, dijaspora i siromašni ljudi čine skupine najteže pogođene epidemijom. Rezultat ankete koju je objavio Gallup pokazuje kako je samo 13% Amerikanaca zadovoljno trenutnom situacijom u zemlji, što je najniža razina od kolovoza 2011.

— Stručnjaci brinu za „najgoru jesen“

Kriza je najbolji test koncepta upravljanja jedne vlade. Kako je američki „News Week“ analizirao, upravo je politizacija u kontroli epidemije omogućila da SAD postanu epicentar svijeta. No, čini se da najteži trenuci tek dolaze. Robert Redfield, direktor američkog Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC-a) je nedavno izjavio medijima da će, ako Amerikanci i dalje ne budu poduzimali adekvatne mjere poput obaveznog nošenja maski i socijalne distance, SAD, kada zajedno stignu sezonska gripa i COVID-19, dočekati „najgoru jesen“ u povijesti. Anthony Fauci, vrhunski medicinski stručnjak iz te zemlje, je također izrazio zabrinutost situacijom, govoreći kako će, prema prijašnjem iskustvu, povećavanje stope potvrđenih slučajeva „znatno skočiti“.

Kontrola i prevencija epidemije su izvanredno hitni, no američki političari se još uvijek nisu koncentrirali na samu epidemiju, nego intenziviraju političke špekulacije zbog izbora, čime umjetno izazivaju veću nesigurnost u borbi protiv epidemije. Vrijeme brzo prolazi, a političke špekulacije ne spašavaju živote.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.