“Kina je, svladavajući brojne poteškoće, održala ovaj veliki međunarodni trgovinski događaj, s ciljem da zajedno sa svim zemljama unaprijedi razvoj svjetske trgovine uslugama i omogući što raniji oporavak svjetskog gospodarstva.” Navedeno je 4. rujna rekao kineski predsjednik Xi Jinping tijekom obraćanja na Globalnom summitu trgovine uslugama Međunarodnog sajma uslužne djelatnosti 2020.. U video obraćanju je uputio tri prijedloga za otvaranje i suradnju u trgovini uslugama i proglasio niz kineskih mjera, čime je pokazao povjerenje i odlučnost Kine u povećanju otvorenosti i odgovornost za unapređenje otvorenog svjetskog gospodarstva, što je bez sumnje doprinijelo globalnom razvoju povjerenjem i poticajem.

【Jedino kad je svijet dobro, dobro je i Kina; Kad je Kina dobro, svijet je još bolje】

Kao prvi međunarodni trgovinski događaj u Kini kombinacijom virtualnog i fizičkog održavanja nakon izbijanja epidemije COVID-19, Međunarodni sajam trgovine uslugama je privukao 18 tisuća poduzeća i institucija iz 148 zemalja i područja sa 100 tisuća registriranih predstavnika, čime je još jednom dokazao jednostavnu logiku, tj. “Jedino kada je svijet dobro, dobro je i Kina; Kad je Kina dobro, svijet je još bolje.” Pod udarima pandemije COVID-19 je ta jednostavna logika postala još jasnija. U obraćanju je Xi duboko analizirao izazove i prilike s kojima se suočava svjetsko gospodarstvo, ističući da “kada pogledamo na budućnost, otvaranje i suradnja u uslužnim djelatnosti sve više postaju važan pokretač razvoja.”

Prema podacima, 60% plodova svjetskog gospodarstva čine uslužne djelatnosti koja je, iako samo čine 20% obujma svjetskog izvoza, čine gotovo 50% dodatne vrijednosti globalne vanjske trgovine. Prema “Izvješću svjetske trgovine” koje je Svjetska trgovinska organizacija objavila na kraju prošle godine, trgovina uslugama je postala najaktivniji dio međunarodne trgovine.

【Tri inicijative Kine】

Suočeni s udarima od širenja pandemije COVID-19, kako možemo unaprijediti otvaranje i suradnju u uslužnim djelatnostima da bi još snažnije poticale globalni razvoj? Xi je oko toga pokrenuo tri inicijative, pozivajući međunarodnu zajednicu da zajednički oblikuje suradnički okoliš s otvorenošću i uključenošću, probudi suradničku sposobnost pokretanu inovacijom i omogući suradnju za uzajamnu korist i zadovoljstvo svih strana. Može se vidjeti da su tri inicijative temeljene na značajkama razvojnog trenda i nužnosti suradnje u trgovini uslugama.

Prvo, uslužna djelatnost ima posebnosti laganog kapitala i mekanih elemenata, zato joj je još potrebniji poslovni okoliš koji je otvoreniji, transparentniji, uključeniji i u kojem nema diskriminacije. No, u ovom trenutku u globalnoj trgovini uslugama još uvijek postoji mnogo više trgovinskih barijera nego u robnoj trgovini. Drugo, digitalizacija, umrežavanje i inteligencija su ubrzali digitalizaciju trgovine uslugama, posebno tijekom pandemije COVID-19, a široka primjena usluga daljinske medicine, internetskog obrazovanja, dijeljenih platformi, automatizacije ureda (eng. Office Automation, OA), prekograničnog digitalnog poslovanja itd., je omogućila “zajedničko poticanje suradničke sposobnosti orijentirane inovacijom”. Treće, zbog međuovisnosti zemalja zahvaljujući gospodarskoj globalizaciji, jedino kada se neprekidno povećava “torta” trgovine uslugama, možemo zajedno ostvariti “suradnju za uzajamnu korist i zadovoljstvo svih strana”.

【Niz mjera pokazuje odlučnost Kine za multilateralnu trgovinu】

Kao aktivni “provoditelj” povećanja otvaranja, kineski predsjednik je, osim upućivanja tri inicijative, proglasio i niz mjera Kine za unapređenje otvaranja u uslužnoj djelatnosti.

Na primjer, Xi je proglasio da će Kina uspostaviti i usavršavati negativan popis prekogranične trgovine uslugama, nastaviti olakšavati pristup tržištu uslugama, aktivno povećati uvoz kvalitetnih usluga itd. što će pomoći svijetu da ostvaruje prilike na velikom tržištu Kine. Trenutno je Kina drugi najveći uvoznik trgovine uslugama, no, udio trgovine uslugama u zemlji je još uvijek niži od prosječne svjetske razine, zbog čega kinesko tržište ima veliki prostor i potencijal.

Drugi primjer, Xi je proglasio da će “Kina pojačati izvoz usluga s posebnim značajkama, te razvijati novi modalitet trgovine uslugama”, što znači da će Kina pružati bolje usluge svijetu u kulturi, digitalnim uslugama, kineskoj medicini itd.. To također znači da će Kina, čija se dodatna vrijednost digitalnog gospodarstva nalazi na drugom mjestu svijeta, neprekidno svijetu donositi nove prilike. Osim toga, Xi je predložio “jačanje koordinacije oko propisa u multilateralnim regionalnim uslugama”, i “podržao oblikovanje globalnog saveza trgovine uslugama”, što će omogućiti svijetu osnivanje ravnopravnog i pravednog novog poretka međunarodne trgovine uslugama i usavršiti globalno upravljanje gospodarstvom.

Vrijedi obratiti pozornost na to da je Xi u obraćanju izrazio podršku “izgradnji kompleksne demonstrativne zone za povećanje otvaranja u uslužnoj djelatnosti u Pekingu”, “uspostavi probne zone slobodne trgovine sa znanstvenom i tehnološkom inovacijom te otvaranju uslužne djelatnosti i digitalnog gospodarstva kao glavnim značajkama”, što će omogućiti da se putem uzornog efekta ubrzaju otvaranje i reforma na višoj razini, kao i nastavak optimizacije kineske trgovinske strukture kako bi pružila snažna potpora kineskom i svjetskom gospodarstvu.

【Široko priznanje kineskih prijedloga】

Baš zbog toga, Xijeve inicijative su izazvali široku suglasnost međunarodne zajednice. Zhang Heping, generalni direktor za Kinu Sanofija Pasteura, prestižne tvrtke za razvoj cjepiva je u intervjuu medijima rekao da je “Xi u obraćanju ključnim riječima ‘otvorenost i uključenost, orijentiranje inovacijom, uzajamna korist i zadovoljstvo svih strana’ označio nove prilike globalnog razvoja”. Johann Els, ekonomist iz Južne Afrike smatra da Xijevo obraćanje predstavlja ozbiljno obećanje i vjeruje da će Sajam trgovine uslugama ne samo povećati povezanost među gospodarskim silama, već će i preko povezanosti relativno manjih tržišta u nastajanju i zemlja u razvoju, povećati globalno spajanje u gospodarstvu. Yi Xiaozhun, zamjenik generalnog direktora Svjetske trgovinske organizacije je rekao da će uslužna djelatnost postati važno područje u oporavku gospodarstva i da je svijetu sad potrebnije nego ikada da međunarodnom suradnjom stvori pogodan okoliš za uslužnu djelatnost.

“Otvaranje omogućuje prosperitet svjetskog gospodarstva, a zatvaranje depresiju,” to je pravilo razvoja društva čovječanstva. Uvažavajući ova pravila, Kina, od Sajma uvoza i izvoza u Guangdongu (Kantonskog sajma), Sajma uvoza do Sajma trgovine uslugama, uvijek praktičnim korakom unapređuje otvaranje svjetskog gospodarstva i neprekidno radi na realiziranju zajedničkog razvoja svijeta.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.