Konferencija uručenja priznanje uzorima u borbi protiv epidemije COVID-19 je 8. rujna prijepodne održana u Velikoj narodnoj dvorani. Kineski predsjednik Xi Jinping je uručio medalje dobitnicima Medalje Republike i nacionalnog počasnog naslova za njihov izuzetan doprinos, te se u obraćanju osvrnuo na izvanredan proces kineske borbe protiv epidemije, ističući kako je kineski narod u mjerenju snage sa žestokom epidemijom pokazao snažan i čvrst duh. U svom obraćanju je Xi zaključio o važnosti iskustva kineskog naroda u borbi, te dao jasan odgovor na pitanja vanjskog svijeta o tome kako je Kina mogla u kratkom vremenu postići strateški rezultat u prevenciji i kontroli epidemije, te ponudio kinesko iskustvo svjetskoj borbi protiv pandemije.

— Očuvanje života građana – po bilo koju cijenu

„Omjeriti snagu s nevoljom, predstavlja vrijedno nastojanje i na materijalnom i na duhovnom planu.“ „U borbi protiv epidemije je Kina sveobuhvatno pokazala kinesku duh, moć i spremnost za preuzimanje odgovornost“… Xi je zaključio kako pobjednički duh u borbi protiv epidemije znači „život iznad svega, sinergija cijele zemlje, zanemarivanje vlastite sigurnosti, uvažavanje znanosti, dijeljenje zajedničke sudbine“, u svem ovome ne samo što su se pokazale duhovne tekovine koje su dugoročna tradicija kineskog naroda, već su one također obogaćene značajem tekuće realnosti.

„Sačuvati živote građana, moramo pod bilo koju cijenu!“ Xi je svojim riječima još jednom izložio vladajući koncept Komunističke partije Kine koja uvije uvažava narod kao prioritet. Od odluka i objavljenih mjera donesenih na 21. sastanku Centralnog Politbiroa KPK i njegovog Stalnog komiteta, do princip da se „ne propusti nijednog inficiranog, ne odustane od spašavanja nijednog pacijenta, i da država snosi sve medicinske troškove“, i svim resursima i snagama za spašavanje pokrajine Hubei i grada Wuhana, Kina je svakim potezom objašnjavala što znači „da su narod i njihov život iznad svega“. Baš kao što je Bruce Alyward, seniorski savjetnik generalnog direktora Svjetske zdravstvene organizacije rekao u veljače tijekom svoje inspekcije u Kini: Kineski način je da koriste što god oni imaju, spašavaju život na bilo kakav način kako god mogu.

— Jedinstvo je najsnažnije oružje

Jedinstvo je najsnažnije oružje u svladavanju epidemije. Katarina Zakić je najavila kako „vidjeli smo sinergiju i jedinstvo u Kini. Izrazimo veliko poštovanje za takvu snagu i moć.“

Do 7. rujna je Kina već 20-tak dana zaredom bez lokalnih prenesenih slučajeva. Isti dan na tiskovnoj konferenciji SZO-a je Michael Ryan, dužnosnik te organizacije za hitne programe izrazio čestitku medicinskim radnicima i narodima Kine, smatrajući da zahvaljujući njihovim napornim radovima, Kina je mogla staviti epidemiju pod kontrolom i da je zaraza dovedena na vrlo nisku razinu. Dr. Alyward smatra da je svaki Kinez radi očuvanja sigurnosti svoje domovine i svijeta, pokazao veliku odgovornost i suradnički duh, čak i žrtvu.

— Pomoć i drugim zemljama

U ovom trenutku se pandemija COVID-19 nastavlja širiti po svijetu. Kineski narod u okviru svoje sposobnosti pruža pomoć međunarodnoj zajednici, čime snosi odgovornost prema svijetu. Na primjer, Kina je najavila novčanu donaciju u iznosu 50 milijuna dolara SZO-u u dva dijela, poslala 34 medicinske ekipe u 32 zemlje, pružila donacije 283 puta za 150 zemalja i 4 međunarodne organizacije, izvezla medicinske potrepštine za više od 200 zemalja, „spašavajući život stotina tisuća građana svijeta“. Ignacio Villagran, direktor Centra o istraživanju Kine iz Argentine je prokomentirao da, Kina je uzor za uspješnu kontrolu epidemiju, što više, Kina je odmah pružila pomoć drugim zemljama nakon olakšavanja situacije kod sebe, a to je prikaz koncepta sudbinske zajednice čovječanstva.

Već na dan osnivanja, KP Kine je postala partija koja nema svojih sebičnih interesa nego samo radi za interes naroda, i to je razlog zašto po rezultatima anketa prestižnih međunarodnih konzultantskih firmi kineska Vlada uvijek uživa najveću podršku građana među vladama svih zemalja. Sara Flounders, američka politička autorica je u svom članku prokomentirala, „suočena s krizom, zemlja pod vodstvom komunističke partije je sposobna napraviti odluku zanemarujući profit koji uvažava kapitalizam.“

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.