Američki državni tajnik Pompeo u ovom razdoblju neprestalno zagovara tzv. program „čiste mreže“ (Clean Network), s namjerom isključenja kineskih proizvoda i usluga iz telekomunikacijskih operatera, trgovine aplikacijama, mobitelskih aplikacija, usluga u oblaku i mrežnih kablova. Istovremeno, donositelji odluka Bijele kuće su proglasili zabranu TikToku, Wechatu i drugim kineskim društvenim mrežama, prijeteći da će „dirati“ druge mobilne aplikacije iz Kine. Iza ovih intenzivnih akcija su praktične potrebe za izbore, također i zavjera pojedinaca SAD-a da zaustave razvoj Kine putem tehnološkog rata, oni žele izbjeći ravnopravnu konkurenciju, te imaju namjeru štititi svoju hegemoniju u internetskom svijetu.

— „Čista mreža“ ili digitalni protekcionizam?

Na kraju krajeva, tzv. program „čiste mreže“ upravo je američki digitalni protekcionizam koji predstavlja rezultat pojačane hegemonije. Pompeo i njegovi partneri s opravdanjem „državne sigurnosti“, fabriciraju neutemeljene optužbe kineskim poduzećima, čak koristeći državnu moći, prisiljavaju kineske tvrtke da prodaju svoje poslove u Americi, što je primjer čistog ropstva. Ako nastave takvo svoje ponašanje, sigurno će teško ometati i opstruirati globalnu digitalnu suradnju i razvoj, istovremeno će naškoditi američkom društvu.

— Zabrana kineskim poduzećima škodi interesima američkih korisnika

Prvo, američka zabrana kineskim poduzećima bez sumnje će direktno povrijediti interese američkih korisnika. U našoj eri informatičke globalizacije, bez obzira na 5G tehniku ili društvene mreže na čelu s TikTokom i Wechatom, pored svoje komercijalne posebnosti ove su također i aplikacije sa značajkom otvorenih platformi javne informacije gdje korisnici dijele novosti, druže se, zabavljaju i stvaraju nove poslovne prilike, čime se šire životne mogućnosti. Baš zbog toga, čim su politikanti Bijele kuće proglasili zabranu TikToku, odmah je pokrenut val nezadovoljstva javnosti. Brojni vlogeri su pismima američkom predsjedniku izrazili protivljenje i nezadovoljstvo, ističući da zbog njegovog poteza američki građani gube važnu platformu gdje su mogli izraziti svoje osobne stavove.

— „Politički progon“ prema kineskim poduzećima slabi povjerenje investitora

Drugo, „politički progon“ američke Vlade prema kineskim poduzećima će oslabiti povjerenje investitora u američko tržište, i ubrzati njihov odlazak iz te zemlje. Zapravo, SAD u svojoj povijesti ni do sada nije imao milosti prema konkurentima. Pompeo i njegovi partneri danas pod opravdanjem „čiste mreže“ ubijaju kineska poduzeća, no sutra bi na isti način mogli udariti poduzeća iz drugih zemalja. Zahvaljujući njihovom djelovanju, brojne tvrtke tehnološke inovacije svijeta bi oklijevale oko ulaska u američko tržište. A ako američko tržište više ne bude privlačno djelatnicima inovacijske industrije, kako će osigurati svoju vitalnost?

— Neuravnotežni mentalitet američkih političara i elita

Ovih godina se kineske internetske tvrtke, zahvaljujući svojoj tehničkoj inovaciji i osjetljivosti neprestalno razvijaju i osvojile su povjerenje korisnika širom svijeta. Suočeni s očitom povećanju konkurenosti kineske digitalne industrije, pojedini američki politikanti i elite su izgubili mentalnu ravnotežu, nervozni su da će njihov hegemonijski status biti narušen, pa namjeravaju suzbiti razvoj svih novih perspektivnih zemalja i tvrtki. Kao što je predvidio James Rae, profesor Državnog sveučilišta Kalifornije u Sacramentu (California State University Sacramento), tzv. program „čiste mreže“ teško krši međunarodna pravila i prakse, „na kraju će rezultat biti suprotan planu, te će u konačnici oslabiti gospodarsku konkuretnost i ometati gospodarski oporavak SAD-a“

Potaknuta time kako američki politikanti javno pomiču svoj program za internetski hegemonizam, kineska strana je 8. rujna službeno raznim zemljama poslala svoju „Globalnu inicijativu za sigurnost podataka“(The Global Initiative on Data Security) u kojoj je podnijela 8 prijedloga o protivljenju uništenju ključne infrastrukture drugih zemalja informatičkim tehnikom, protivljenju krađi važnih podataka, protivljenju masovnom nadzoru podataka nad drugim zemljama, protivljenju sastavljanju neobjavljene tehnike, odnosno back door u informatičkim proizvodima ili uslugama. Očigledno je da su ove inicijative u skladu s razvojnim trendom nove tehnološke revolucije i industrijskog razvoja, čime je Kina ponudila svoj program za reakciju na rizike sigurnosti podatke i za razvoj gospodarstva, po čemu kao velika zemlja nosi odgovornost za zaštitu globalne sigurnosti podatka.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.