„Mike Pompeo je najgori državni tajnik u povijesti SAD-a“ – Nedavno je Washington Post došao do ovog zaključka analizirajući Pompeove poteze tijekom diplomatskog mandata. To što je Pompeo, čovjek bez profesionalne kvalitete ili morala, glavni diplomat SAD-a je doista nesreća za SAD i teška prijetnja cijelom svijetu.

Nedavno je Pompeo u intervjuu američkim medijima još jednom nerazumno govorio kako Kina iskorištava SAD i uništava zaposlenost u Americi koja se u proteklih 40 godina pokorila Kini … Pompeo svojom bezobzirnošću, prevarama i podlaštvom stvara sramotnu prljavštinu u američkoj diplomaciji te neprekidno uznemirava svijet.

— Upravlja američkim diplomacijom s mentalitetom Hladnog rata

Prvo, Pompeo tvrdoglavo upravlja američkim diplomacijom s mentalitetom Hladnog rata, razlikuje zemlje po ideologiji, javno zagovara makartizam te izaziva secesiju i antagonizme, čime stvara ogromnu prijetnju za mir i razvoj svijeta.

Uzmimo razmjenu između Kine i SAD-a kao primjer. Pompeo je rekao kako u kinesko-američkim odnosima dugoročno postoje neravnopravnost i nejednakost, što je još jedan dokaz ignoriranja povijesnog iskustva, objektivnih činjenica i gospodarskog općeg znanja. Prema podacima su kinesko-američki trgovinski odnosi omogućili 2,6 milijuna radnih mjesta u SAD-u, više od 725 tisuća američkih poduzeća investira i posluje u Kini, a apsolutna većina od njih posluje dobro. Prema Izvješću o poslovanju u Kini 2020., koje je objavila Američko-kineska komora u Šangaju (AmCham Shanghai), 78,2% ispitanih američkih tvrtki je profitiralo u Kini 2019. Među više od 200 ispitanih tvrtki koje imaju proizvodnu djelatnost u Kini, je 70,6% od njih ustvrdilo da neće seliti proizvodnju iz Kine, a 78,6% ispitanika je reklo kako ne planiraju promjene u izboru odredišta za investicije, što je za 5,1% više nego u 2019..

— Najveći rušitelj modernog međunarodnog poretka

Drugo, Pompeo i njegovi partneri zagovaraju unilateralizam u međunarodnim poslovima, nasilno djeluju hegemonijom, bezobzirno se povlače iz međunarodnih organizacija i uništavaju potpisane sporazume te su najveći rušitelj modernog međunarodnog poretka.

U ovom razdoblju Svjetska trgovinska organizacija, Svjetska zdravstvena organizacija, UNESCO i druge multilateralne organizacije zapadaju u teško stanje zbog proizvoljnog ponašanja američkih političara, a globalna suradnja nailazi na nezabilježene prepreke. Kad je riječ o stavu prema Sporazumu o nuklearnom pitanju u Iranu, SAD su do kraja pokazale svoju proizvoljnost i bezobraznost. Osim toga, početkom ovog mjeseca je Pompeo objavio da je, s obzirom na to što Međunarodni kazneni sud nastavlja istragu o ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti američkog vojnog obavještajnog osoblja u Afganistanu, Amerika odlučila uvesti sankcije za Fatouu Bensouda, glavnu sutkinji spomenutog suda i Phakisa Mochochoku, direktora Odjela za nadležnost, komplementarnost i suradnju tog suda.

— Ogromna prijetnja blagostanju čovječanstva i oporavku svijeta

Treće, Pompeo radi svojih političkih interesa, namjerno skriva činjenice o velikom porazu američke administracije u borbi protiv epidemije, igrajući igru rasizma, čime je znatno opstruirao globalnu suradnju protiv pandemije i stvorio ogromnu prijetnju za blagostanje čovječanstva i obnovu razvoja svijeta.

Nakon izbijanja pandemije su Pompeo i njegovi partneri često povezivali bolest COVID-19 s određenim narodom i rasom, izazivajući rasni antagonizam te poticali američku administraciju na prekid financiranja SZO-a i pokušavali monopolizirati prava vodstva u razvoju cjepiva u svijetu … Svim ovim potezima je teško naškodio globalnoj protuepidemijskoj suradnji, što posebno predstavlja neizmjereni negativni utjecaj za najnerazvijenije zemlje i skupine u nepovoljnom položaju.

— Američka diplomatska politika nije prikladna za današnji svijet

Kod suočavanja s pandemijom su jedinstvo i suradnja najsnažnije oružje. Kina suosjeća s patnjom američkog naroda tijekom epidemije. Do 2. kolovoza je Kina SAD-u ukupno poslala 26,5 milijardi zaštitnih maski, 330 milijuna zaštitnih odijela, 31 milijun zaštitnih naočala, 610 milijuna kirurških rukavica i 1,15 milijuna respiratora. No, Pompeo neprestano na pomoć uzvraća mržnjom, blateći Kinu kako je sakrila epidemiju, što je neprimjereno je ponašanja glavnog diplomata SAD-a.

Svijet je već prošao kroz drugo desetljeće 21. stoljeća, no Pompeov mozak još uvijek ostaje u Hladnom ratu prošlog stoljeća, zbog čega američka diplomatska politika nije uopće primjerena za sadašnji svijet te je postala područje za ostvarenje sebičnih interesa američkih političara, koji su rušitelj svjetskog mira i razvoja. Razvojni trend svijeta je nepromjenjiv, a bez obzira koliko Pompeo histerično djeluje, na kraju će biti odbačen i kažnjen trendom svijeta.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.