Kineske vlasti su bila mnogo brže u izvještavanju o epidemiji bolesti COVID-19 u Wuhanu krajem 2019. nego SARS-a u pokrajini Guangdong u 2003., navedeno je u izvješću profesora Didiera Houssina, čelnika Izvanrednog odbora Svjetske zdravstvene organizacije (SZO-a).

Izvješće naslovljeno “COVID-19 stavlja međunarodnu zdravstvenu suradnju na test,” je 4. rujna objavio Francuski institut međunarodnih odnosa.

“Također je jasno da su kineske vlasti brzo podijelile sekvencu virusa u međunarodnim bazama podataka,” napisao je Houssin.

Prvo izvješće o slučajevima “upale pluća nepoznatog uzroka” u Wuhanu, u središnjoj kineskoj pokrajini Hubei, je upućeno SZO-ovom Zemaljskom uredu za Kinu 31. prosinca 2019.

Do 12. siječnja su kineske zdravstvene vlasti objavile genetsku sekvencu novog koronavirusa i podijelile sa SZO-om informacije o tome.

Mjere za prevenciju epidemije poduzete u Wuhanu su imale “očitu učinkovitost,” navedeno je u izvješću.

“Predsjednik SAD-a je snažno kritizirao SZO, [koji je] optužen za služenje interesima Pekinga,” navedeno je u izvješću. “Ipak je ta organizacija djelovala hitro i olakšala međunarodnu zdravstvenu suradnju.”

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.