Trenutno se broj zaraženih bolešću COVID-19 u SAD-u već približava 6,5 milijuna, a umrlih je gotovo 200 tisuća. Časopis „Time“ je nedavno objavio da je riječ o „neuspjehu na američki način“. CNN je, citirajući istraživačko izvješće koje je objavila Škola za javno zdravstvo Sveučilišta Kalifornije u Berkeleyju, objavio kako je moguće da je stvarni broj zaraženih u SAD-u 3 do 20 puta veći nego sadašnji „potvrđeni“ broj zaraženih.

— „Moguće je ovaj najsramotniji trenutak u povijesti američke znanstvene politike“

Kao jedina supersila u svijetu, kako su SAD doživjele tako teški kolaps u prevenciji i kontroli epidemije? Thomas Frieden, nekadašnji direktor američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC-a) je ustvrdio da je način na koji je američka administracija reagirala na epidemiji neuspješan, a također nedostaje i mjera za reakciju. Prema sadašnjoj situaciji u SAD-u nije teško doći do zaključka da je politika već na samom počeku kidnapirala znanost, što je pravi razlog kolapsa SAD-a u borbi protiv epidemije.

Nedavno je Bob Woodward, prestižni novinar lista „The Washington Post“ objavljujući snimak intervjua, otkrio kako je američki predsjednik već u veljači ove godine obaviješten o visokoj zaraznosti i opasnosti ovog virusa, no ipak je ustvrdio da je to „samo gripa“ i čak rekao da će virus iznenadno nestati kao magijom. Holden Thorp, glavni urednik svjetskog prestižnog znanstvenog časopisa „Science Magazine“ je ogorčeno optužio američkog predsjednika da je namjerno lagao oko znanosti, a taj zlonamjerni potez nije samo zaprijetio zdravstvu čovječanstva, već je i izravno uzrokovao smrt brojnih američkih građana i to je „moguće najsramotniji trenutak u povijesti američke znanstvene politike “.

— Američki znanstvenici su pod udarom

To još nije sve. Kako bi sakrili činjenice od građana, američki političari su provodili napade na znanstvenike, zaustavljajući izvještavanje domaćeg medicinskog sustava, a čak su pokazali nevjerojatnu tendenciju antiintelektualizma i protivljenja znanosti. Na primjer, Nancy Messonnier, direktorica američkog Nacionalnog centra za imunizaciju i respiratorne bolesti, je na kraju veljače podsjetila američku javnost o mogućim utjecajima na svakodnevni život i putovanja u budućnosti. No, nakon toga se nije više pojavila na tiskovnim konferencijama Bijele kuće. Anthony S. Fauci, vrhunski epidemiolog iz SAD-a, je više puta bio izložen napadima i izrugivanju. Prema izvješću CNN-a, kako bi spriječili diskreditiranje političkih informacija koje je želio objaviti američki predsjednik su resorni dužnosnici zdravstvenih službi SAD-a više puta izmijenili „Tjedni izvještaj o morbiditetu i smrtnosti“ koji objavljuje CDC. To je još jedan dokaz kako se politika miješa u borbu protiv epidemije.

— Uvijek su krivi drugi

Kako bi se oslobodili odgovornosti i odvratili pozornost, američki političari već dobro znaju kako prebaciti odgovornost drugima. Od Kine i Svjetske zdravstvene organizacije, do EU-a i domaćih političkih suparnika, su svi postali njihovi žrtveni jarci. Prije par dana je američki predsjednik još jednom na tiskovnoj konferenciji Bijele kuće ponovio „Kina je kriva za sve“, “sve su to greške Kine“ i slične laži, što su američki građani na internetu kritizirali riječima „već je umrlo skoro 200 tisuća ljudi, a on još uvijek ne iznosi činjenice“.

— Kada su osobni interesi iznad života

Osim toga, neuspjeh u borbi protiv epidemije je također oslabio imidž SAD-a koji su očekivali postići na međunarodnoj sceni, odnosno imidž „moćnog i učinkovitog vođa.“ Prema najnovijoj anketi koju je objavila iskusna konzultantska firma iz Njemačke, 53% ispitanika je klasificiralo „američkog predsjednika i njegovu politiku koja će dovesti svijet u još opasnije stanje“ kao najviše zabrinjavajuću stvar.

„U ovoj velikoj krizi pandemije, neprestana politizacija znanosti je zapanjujući trend,“ upozorilo je 77 nobelovaca u javnom pismu objavljenom u svibnju. Američki političari su, radi osobnih interesa, kidnapirali znanost politikom i stavili osobne interese iznad života, čime su uzrokovali gubitak života građana, sve veću podjelu američkog društva i kolaps međunarodnog imidža te zemlje. Kako onda mogu uspjeti u činjenju Amerike ponovo velikom?

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.