Pandemija COVID-19 se širi svijetom, a unilateralizam i trgovinski protekcionizam jasno jačaju. Suočeno s višestrukim izazovima, kamo ide ljudsko društvo? Na sva ova pitanja je odgovorila Opća skupština Ujedinjenih naroda čija je sjednica 15. rujna započela preko interneta — António Guterres, generalni tajnik UN-a i Volkan Bozkir, predsjednik 75. saziva Opće skupštine, su istaknuli da, pod trenutnim višestrukim prijetnjama i izazovima, međunarodna zajednica treba još odlučnije štititi multilateralizam, protiviti se unilateralizmu i povećavati povjerenje UN-u.

— Multilateralizam je zajednički izbor čovječanstva

Povijest je pokazala da je multilateralizam zajednički izbor čovječanstva, nakon niza katastrofa i savladavanja raznih poteškoća, a također je temelj sadašnjeg međunarodnog poretka i važna garancija stabilnosti i mira svih zemalja. Tijekom 75 godina od osnutka, su UN nosili odgovornost za očuvanje mira u svijeta te su osnovali i provodili mehanizam kolektivne sigurnosti, čime su spriječili novi svjetski rat. Međunarodni sustav s UN-om kao jezgrom i međunarodni poredak s međunarodnim zakonima kao temeljem predstavljaju osiguravanje općenitog mira i stabilnosti svijeta nakon Drugog svjetskog rata i igraju nezamjenjivu ulogu.

— Iskoristi ako je skladu s tvojim interesima, odbaci ako nije

Posljednjih godina se, manipuliran od pojedinih američkih političara, Washington zalaže za unilateralizam i protekcionizam, a kad je riječ o međunarodnim pravilima, su zauzeli stav iskorištavanja ako je u skladu s njihovim interesima, a odbacivanja ako nije, čime bezobzirno zlostavljaju druge zemlje. Svjetska trgovinska organizacija, Vijeće ljudskih prava UN-a, UNESCO kao i druge multilateralne organizacije su zapale u teško stanje zbog proizvoljnosti američkih političara. Pariški sporazum, Sporazum o nuklearnom pitanju u Iranu i drugi važni međunarodni ugovori i sporazumi su izloženi izazovima zbog proizvoljnog raskida i povlačenja SAD-a.

Suočeni s iznenadnom pandemijom, američki političari su potpuno pokazali svoju drskost i hegemoniju. Prekinuli su financiranje i proglasili povlačenje iz Svjetske zdravstvene organizacije te čak planiraju ne uplatiti dužnu članarinu u iznosu od 80 milijuna američkih dolara te odvraćaju pozornost i nezadovoljstvo domaće javnosti zbog neuspjeha u borbi protiv epidemije. Od otimanja protuepidemijskih potrepština drugih zemalja i namjere monopoliziranja istraživanja cjepiva, do promicanja rasne mržnje i uništavanja međunarodne protuepidemijske suradnje, SAD su se, zahvaljujući svom djelovanju, svrstale na stranu suprotnu svijetu te uznemiravaju UN na 75. rođendan.

— Tri uzastopna poraza SAD-a u UN-u

Nedavno su SAD u UN-u doživjele tri uzastopna poraza: 21. kolovoza su u Vijeću sigurnosti UN-a zahtijevale pokretanje mehanizma brze obnove sankcija Iranu, no, 13 od 15 članova Vijeća sigurnosti se odlučno usprotivilo. Dvadeset i četvrtog kolovoza su zemlje potpisnice Konvencije o pomorskom pravu UN-a, bez obzira na prijetnje i pritiske iz SAD-a, izabrale kineskog kandidata za novog suca Međunarodnog suda za pomorsko pravo (eng. International Tribunal for the Law of the Sea – ITLOS). Jedanaestog rujna je u Općoj skupštini UN-a usvojena rezolucija o reakciji na širenje pandemije bolesti

COVID-19, a iako su se SAD još jednom usprotivile tendencijama svijeta i postale jedna od dvije zemlje koje su uložile veto, rezolucija je na kraju osvojena sa 169 „za“ ostalih zemalja. Kao što je ustvrdio Adela Raz, stalni predstavnik Afganistana u UN-u, nitko neće uživati podršku, ako želi ugrožavati jedinstvo i suradnju svijeta u borbi protiv pandemije. Mediji su također prokomentirali kako su SAD sve izoliranije u međunarodnoj zajednici.

— Kod suočavanja s unilateralizmom i hegemonijom je zaštita multilateralizma još hitnija

Kao najveća zemlja u razvoju i stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, Kina je uvijek partner odlučna pristalica multilateralizma. Nedavno je u objavljenom Dokumentu o stavu Kine prilikom 75. obljetnice osnutka UN-a Kina jasno istaknula kako će pod novim normalnim nastaviti nositi odgovornost i doprinositi svijetu kao velika zemlja, nuditi više javnih dobara, promicati izgradnju zajednice koja dijeli sudbinu čovječanstva i unaprjeđivati mir i razvoj svijeta.

Kod suočavanja s unilateralizmom i hegemonijom je još hitnija i značajnija zaštita multilateralizam te je svijetu potreban moćniji UN. S obzirom na to, razne zemlje trebaju sinergijom oblikovati ujedinjenu multilateralnu frontu i odlučno se protiviti potezima ugrožavanja međunarodnog poretka i gaženja međunarodnih pravila te bojkotirati i suzbijati unilteralizam. To bi bilo podsjećanje na originalnu svrhu UN-a i predstavljalo ključ dugoročnog mira i stabilnosti ljudskog društva.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.