Kineska vlada je u četvrtak 17. rujna objavila „Bijelu knjigu o garanciji zaposlenosti u Xinjiangu“ u kojoj je, kroz konkretne podatke i praktične primjere izložila kako se u politici zapošljavanja potpuno poštuju želje građana, zakonito se osiguravaju njihova osnovna prava i aktivno se pridržava međunarodnih standarda rada i ljudskih prava, čime vlada poboljšava život građana i u najvećoj mogućoj mjeri osigurava njihovo pravo na rad. Ispred velikog broja činjenica je laž o tzv. „prisilnom radu“ u Xinjiangu koju su fabricirali američki političari do kraja završila u kolapsu.

U posljednje vrijeme pojedini američki političari neutemeljeno optužuju kinesku politiku u Xinjiangu i grubo se upliću u kineske unutarnje poslove. Nedavno je američka administracija, s opravdanjem „prisilnog rada“, zabranila uvoz proizvoda više kineskih tvrtki, čime je ugrozila pravo na rad građana Xinjianga. „Poštovanje želja“ i „osiguranje prava“ su ključne riječi u spomenutoj Bijeloj knjizi koja je, temeljem ovih riječi, konkretno objasnila zašto je retorika američkih političara neutemeljena, čisto fabricirana i potpuno zanemaruje činjenice.

— Zaposlenost je najvažniji dio života građana

Zbog slabe gospodarske osnove i drugih razloga je Xinjiang, posebno južni dio te kineske pokrajine, imao slabu sposobnost za stvaranje radnih mjesta i rješavanje nezaposlenosti te je zbog toga bio u dubokom siromaštvu u odnosu na druga područja u Kini. Kako bi eliminirala siromaštvo u Xinjiangu je kineska Vlada uvela brojne politike za zapošljavanje na osnovi situacije u Xinjiangu, uključujući stvaranje radnih mjesta, oblikovanje informativne platforme, obuku u stručnim vještinama itd. Bez obzira o kojoj je politici zapošljavanja riječ, najosnovniji principi kineske vlade pri tome su poštovanje želje građana i odlučno sprječavanje i eliminacija prisilnog rada u bilo kojem obliku. U Bijeloj knjizi je istaknuto da, prema anketi, u jednom selu pored grada Kashgaru u Xinjiangu, od 1509 radno sposobnih stanovnika, 85% njih imaju želju zaposliti se u drugim području Kine, a u tri sela na području Hotana u Xinjiangu, 88% stanovnika ima želju zaposliti se, što dokazuje kako građani Xinjianga imaju snažnu želju za radom.

Zaposlenost je najvažniji dio života građana. Zahvaljujući nizu politika za zapošljavanje u Xinjiangu, život lokalnih građana se postupno poboljšava. Prema Bijeloj knjizi, od 2014. do 2019. je ukupan broj zaposlenih narastao za 17,2%. Prema nepotpunoj statistici, prosječni godišnji prihod zaposlenika iz Xinjianga u drugim gradovima i pokrajinama Kine iznosi oko 40 tisuća yuana, što je otprilike na istoj razini s raspoloživim dohotkom lokalnih stalnih gradskih stanovnika u područjima zaposlenja. Prosječni godišnji prihod zaposlenika zaposlenih u drugim mjestima unutar Xinjianga, ali van svog rodnog mjesta, je oko 30 tisuća yuana, što je daleko više od razine prihoda ruralnih područja u Xinjiangu.

— „Brinu se“ za Xinjiang ali tamošnji građani gube radna mjesta zbog njih

Međutim, pojedini američki političari, ignorirajući ogromna nastojanja Xinjianga za poboljšanje zaposlenosti, dvostrukim mjerilima s jedne strane kažu kako „se brinu“ za stanje ljudskih prava u Xinjiangu, a s druge strane sankcioniraju poduzeća u Xinjiangu, zbog čega tamošnji građani koji se bave uzgojem pamuka i proizvodnjom komponenata gube posao. Pitanje je nije li ironično da američki političari, dok je u SAD-u broj potvrđeno oboljelih od bolesti COVID-19 prešao 6,6 milijuna sa skoro 200 tisuća umrlih i petinom radno sposobnih ljudi koji moraju živjeti od naknade za nezaposlenost, zanemarujući prava na život i rad domaće javnosti, daju sve od sebe u blaćenju Kine?

Prema statistici se od 2013. do kraja 2019. udio siromašnih u Xinjiangu smanjio s 19,4% na 1,24%, a predviđeno je da će se do kraja 2020. širom Xinjianga realizirati potpuna eliminacija siromaštva. Međunarodna zajednica smatra da je Xinjiang na svjetskoj razini pronašao novi put za kombinaciju borbe protiv terorizma i ekstremizma s osiguranjem ljudskih prava i eliminiranja siromaštva s održivim razvojem, kao i za rješavanje drugih teških pitanja. Petnaestog rujna su, prilikom opće rasprave o izvješću visokog predstavnika za ljudska prava na 45. sastanku Vijeća za ljudska prava UN-a, predstavnici iz više zemalja govorili o pitanju u Xinjiangu, hvaleći Kinu jer je učinkovitim mjerama praktično eliminirala područje za razvoj terorizma, što potpuno dokazuje kako laži američkih političara ne mogu prevariti međunarodnu zajednicu.

Na svijetu ne postoji razvojni put ljudskih prava koji je prikladan za sve zemlje. Kina neće prihvatiti naloge drugih zemalja koje se licemjerno „brinu“ za situaciji u Kini, a također se protivi dvostrukim mjerilima. Danas je stanje ljudskih prava u SAD-u u teškoj situaciji i kako su onda njihovi političari kvalificirani za kritiziranje Kine? U pitanjima o Xinjiangu predlažemo američkim političarima da poštuju činjenice, odbace predrasude i zaustave političke igre. Nedavno je Kina pristala organizirati posjet predstavnika EU-a i diplomatskog zbora iz zemalja članica EU-a Xinjiangu, a prijatelji iz cijelog svijeta su također dobrodošli da posjete Xinjiang i na licu mjesta pogledaju tamošnju stvarnu situaciju. Jer, samo tako će sve laži završiti kolapsom.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.