„Suočeni s novim situacijama i izazovima, trebamo ozbiljno razmotriti: kakvi UN trebaju svijetu? U postpandemijskom razdoblju, kako će UN igrati svoju ulogu?“ Dvadeset i prvog rujna se kineski predsjednik Xi Jinping obratio na Samitu UN-a povodom 75. obljetnice osnutka UN-a i postavio takva „pitanja našeg doba“. Xi je u svom govoru uputio 4 prijedloga za pridržavanje pravde i ravnopravnosti, održavanje vladavine prava, promicanje suradnje i uvažavanje praktičnog djelovanja i time odgovorio na spomenuta pitanja kineskim prijedlozima. Nakon sudjelovanja na nizu samita povodom 70. obljetnice osnutka UN-a 2015. i Godišnjoj konferenciji Svjetskog gospodarskog foruma 2017. te posjete glavnom sjedištu UN-a u Ženevi, Xi je još jednom prilikom ključnog trenutka promjene svjetske situacije, s gledišta povijesnog razvoja i budućnosti čovječanstva, pokrenuo kinesku inicijativu, označavajući smjer i pokušavajući postići konsenzus svih zemalja oko budućeg razvoja UN-a nakon pandemije.

— Povelja UN-a još uvijek osigurava mir i razvoj svijeta

Prije 75 godina, zemlje svijeta su, „kako bi sačuvale buduće naraštaje od užasa rata, koji je dva puta tijekom našega života nanio čovječanstvu neizrecive patnje“ osnovale UN. Tijekom proteklih 75 godina su UN odigrali nezamjenjivu ulogu. Zahvaljujući koordinaciji i nastojanjima UN-a, je spriječen novi svjetski rat, brojni regionalni sporovi su pod kontrolom, više od milijardu ljudi se uspjelo otarasiti siromaštva i globalno stanje ljudskih prava brzo napreduje. Kao što je rekao Xi, „nakon niz testova, UN su sačuvali vitalnost, noseći želje više od 7 milijardi stanovnika svijeta za boljim životom, Povelja UN-a i danas predstavlja važno osiguranje svjetskog mira i razvoja.“

U današnje doba svijet prolazi promjene nezabilježene u proteklom stoljeću, a pandemija je ubrzala i pojačala te promjene. Jačaju protekcionizam, unulateralizam i hegemonizam, a pojedine zemlje i političke sile užurbano prebacuju odgovornost drugima, prekidaju partnerstva i povlače se iz međunarodnih organizacija, namjeravajući izazvati ideološki antagonizam te čak prijete novim Hladnim ratom, gurajući svijet ponovno u podjele i sporove. U takvom trenutku, svijetu su više nego ikad potrebni moćni UN. Četiri prijedloga u Xijevom govoru su prikazala duboko kinesko razmatranje međunarodne situacije u duhu Povelja UN-a.

— Problemi se rješavaju zajedničkim dogovorom, a ne treba uvijek odlučivati najmoćniji

Kad je riječ o pridržavanju pravde i ravnopravnosti, Xi je istaknuo kako je potrebno da se zemlje, bez obzira na veličinu, trebaju međusobno poštovati i uvažavati ravnopravnost, ističući zajednički dogovor, rad i dijeljenje te je rekao kako se trebaju praktično povećati zastupljenost i pravo glasa zemalja u razvoju u UN-u, što će koristiti zaštiti pravde u međunarodnoj zajednici i suziti prostor unilateralizma i hegemonizma, a dodao je kako zemlje u razvoju trebaju uživati status prikladan njihovim doprinosima svijetu. Kad je riječ o održavanju vladavine prava, Xi je istaknuo da Povelja UN-a i drugi međunarodni propisi trebaju biti suštinska osnova za rješavanje međunarodnih odnosa, a „ne može se odlučivati prema veličini šake (moći)“, što će koristiti djelovanju međunarodne zajednica po međunarodnim zakonima i spriječiti proizvoljno iskrivljivanje međunarodnih zakona, „upravljanje produženom rukaom“ i unilateralne sankcije te zaštititi mir i stabilnost svijeta. Kad je riječ o promicanju suradnje, Xi je istaknuo „pregovore umjesto sporova, dogovore umjesto prijetnji i zajedničko zadovoljstvo umjesto nulte sume“, što će koristiti ublažavanja potencijalnih kriza i izazova suradnjom raznih zemalja i ostvarenjem zajedničkog razvoja.

— Multilateralizam se provodi djelovanjem

U provođenju multilateralizma je ključno djelovanje. Kao jedna od prvih potpisnica Povelje UN-a, osnivačka članica UN-a i jedina zemlja u razvoju među stalnim članicama Vijeća sigurnosti, Kina tijekom 75 godina nije samo aktivno upućivala različite prijedloge za bolji razvoj UN-a, već je i praktičnim potezima poštovala i podržavala autoritet i ulogu UN-a.

Na ovom samitu je Xi je ponovio dosljedni stav Kine ističući „tri odlučne zaštite“, odnosno odlučna zaštitu međunarodnog sustava s UN-om kao jezgrom, međunarodnog poretka s međunarodnim zakonima kao osnovom i suštinske uloge UN-a u međunarodnim poslovima. António Guterres, generalni tajnik UN-a je jednom rekao kako „Kina ima značajnu važnost za multilateralizam“. Cavins Adhill, stručnjak za međunarodna pitanja iz Kenije je izrazio suglasnost sa Xijeva 4 prijedloga, smatrajući da Kina igra sve važniju ulogu u međunarodnim poslovima, a ta uloga se neprestano prikazuje kroz zaštitu multilateralizma i promicanje međunarodne suradnje. António Vitorino, generalni direktor Međunarodne organizacije za imigraciju (IOM) je prokomentirao da Xijevo obnavljanje kineske podrške multilateralizmu „predstavlja odlučnu potporu UN-u“. Kako smatra, Kina je odigrala značajnu ulogu u podršci multilateralizmu i pronalaženju zajedničkog svjetskog rješenja za hitne probleme nakon izbijanja pandemije bolesti COVID-19.

„Praktično provodimo multilateralizmam i nastavit ćemo to činiti“, je ozbiljno obećanje Kine svijetu. U ovom povijesnom trenutku, Kina će nastaviti zajedno sa svim zemljama svijeta, pomagati UN-u u nošenju odgovornosti za mir, i ostvarenju razvojnih ciljeva te štititi ravnopravnost u svijeta i igrati veću ulogu u razvoju svijeta i ostvarenju većeg napretka čovječanstva.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.