„Prije 75 godina je Kina ostvarila povijesne doprinose svjetskoj pobjedi u antifašističkom ratu i uložila nastojanja u osnutak Ujedinjenih naroda. Danas, Kina u istom duhu aktivno djeluje u međunarodnoj suradnji protiv pandemije te kineskom snagom doprinosi zaštiti javne zdravstvene sigurnosti svijeta.“ Dvadeset i drugog rujna je na općoj raspravi Opće skupštine UN-a kineski predsjednik Xi Jinping u obraćanju izrazio odlučnost Kine da s međunarodnim zajednicom reagira na pandemiju bolesti COVID-19 i druge globalne izazove.

— Obilježavanje 75. obljetnice UN-a tijekom značajnog trenutka

U obraćanju je Xi govoreći o globalnoj borbi protiv pandemije predložio 4 inicijative, došao do 4 zaključka i proglasio 4 mjere kojima će Kina podržavati UN u igranju suštinske ulogu te je istaknuo da Kina ide putem mirnog i otvorenog razvoja te suradnje s drugim zemljama za zajednički napredak.

U ovom trenutku, pandemije bolesti COVID-19 se širi svijetom punom promjena nezabilježenih u proteklih stotina godina, a ta dva čimbenika se međusobno potiču i utječu jedan na drugog te guraju sudbinu čovječanstva na „kružni tok“ povijesti. Što je još više zabrinjavajuće, pojedine zemlje, sebično na putu unilateralizma, neprestano ugrožavaju međunarodnu suradnju protiv pandemije i zadaju teške udarce međunarodnom poretku osnovanom nakon Drugog svjetskog rata s UN-om kao središtem i značajkama multilateralne koordinacije i zajedničkog djelovanja. U ovom značajnom trenutku, ovaj saziv Opće skupštine se koncentrira na multilateralizam, što je hitno i neophodno.

— Četiri inicijative za prevenciju i kontrolu pandemije

Kao zemlja s određenim naprecima u prevenciji i kontroli epidemije i oporavku gospodarstva, Kina dosljedno odlučno podržava multilateralizam i aktivno upućuje prijedloge za globalnu borbu protiv pandemije. Xi je u govoru predložio 4 inicijative, ističući stavljanje naroda i života iznad svega, jačanje jedinstva i sinergije, provođenje normalizacije svestranih mjera i zbrinjavanje zemalja u razvoju, posebno afričkih. Sve ove inicijative predstavljaju nastavak prijašnjih stavova Kine u ovom pitanju, a također su zaključak iskustva Kine u borbi protiv epidemije.

Andrej V. Ostrovski, direktor Centra za kinesko društvo i gospodarstvo Instituta za Daleki istok Akademije znanosti Rusije, je istaknuo da Kina dosljedno podržava UN-u i zalaže se da zemlje u razvoju dobiju više prilika u upravljanju svijetom. Tursunali Kuziev, profesor Državnog sveučilišta za svjetske jezike Uzbekistana smatra da je Xi istaknuo multilateralni put, čime je jasno označio smjer budućeg razvoja svijeta, što ima važan značaj za današnji svijet.

— Još jedno obećanje da će kinesko cjepivo biti javno dobro svijeta

Kao aktivna provoditeljica multilateralizma, Kina u okviru svojih mogućnosti doprinosi globalnoj borbi protiv pandemije. Xi je u obraćenju još jednom obećao da će, kao važan temelj i preduvjet za oporavak društva i gospodarstva svih zemalja, nakon istraživanja i pokretanja praktične uporabe, kineska cjepiva biti javno dobro svijeta, a zemlje u razvoju će pri tome imati prioritet.

Osim toga, kao potporu UN-u u igranju uloge jezgre međunarodnih poslova, je Xi u obraćanju proglasio 4 mjere, uključujući novčanu donaciju u iznosu 50 milijuna dolara za program UN-a za globalnu humanitarnu reakciju na pandemiju bolesti COVID-19, uspostavu III. zaklade Suradnje Jug-Jug u iznosu od 50 milijuna dolara u aranžmanu Kine i UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu (eng. United Nations Food and Agriculture Organization – FAO), produžetak rada zaklade Kine i UN-a za mir i razvoj 5 godina nakon 2025., kada bi joj istekao mandat te uspostavu Centra za globalne geografske informacije i inovaciju UN-a i Međunarodnog centra velikih podataka za održivi razvoj. Donald Rushambwa, istraživač Centra za kinesko-afričke gospodarske i kulturne razmjene iz Zimbabvea smatra da je Kina aktivno pružila pomoć međunarodnoj zajednici, donirala medicinske potrepštine brojnim zemljama u razvoju i podijelila iskustvo u borbi protiv epidemije, čime je ostvarila neizbrisive doprinose globalnoj borbi protiv pandemije.

— Antagonizam ili suradnja? Izbor čovječanstva utječe na njegovu budućnost

„Štafeta povijesti je već u ruci naše generacije i moramo donijeti odluku koja zaslužuje povjerenje naroda i povijesti.“ Ispred globalne krize javnog zdravstva kakva nije zabilježena stotinu godina, antagonizam ili suradnja, unilateralizam ili multilateralizam, su izbori su koji se tiču budućnosti i sudbine čovječanstva. Tijekom pandemije nijedna osoba niti zemlja nije izolirani otok, jedino jedinstvom i sinergijom možemo doći do snage za pobjedu nad virusom. Kina će uvijek djelovati kao prinosnica i zaštitnica svjetskog mira, napretka i poretka te svjetskoj reakciji na pandemiju i drugim zajedničkim izazovima doprinositi kineskom mudrošću i snagom.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.