Kineski predsjednik Xi Jinping i glavni tajni Ujedinjenih naroda (UN-a) Antonio Guterres su u srijedu održali videokonferenciju.

Xi je pozvao međunarodnu zajednicu na potvrđivanje podrške multilateralizmu i dosljednu posvećenost Povelji UN-a.

Ističući da se COVID-19 još širi svijetom je Xi rekao kako Kina čvrsto podržava ključno vodstvo sustava UN-a, naročito Svjetske zdravstvene organizacija, u borbi protiv pandemije,

Kina također čvrsto podržava sustav UN-a u jačanju međunarodne suradnje u prevenciji i obuzdavanju bolesti COVID-19, dodao je Xi.

Kineski predsjednik je rekao kako će Kina poštovati svoju obvezu da napravi cjepiva za COVID-10 globalnim javnim dobrom kada budu stavljena u uporabu nakon dovršetka razvoja.

Xi je rekao kako je pandemija bolesti COVID-19 povećala probleme neprilagođenosti i neusklađenosti u globalnom sustavu upravljanja. Međutim, sve strane trebaju razmišljati o tome kako ga unaprijediti, a ne srušiti i uspostaviti drugi.

Na svijetu postoji samo jedan sustav, odnosno međunarodni sustav s UN-om u središtu i samo jedan niz pravila – osnovne norme međunarodnih odnosa temeljene na Povelji UN-a, rekao je Xi.

“Kina nikad neće izazivati ideološka sučeljavanja, zagovarati “razdruživanje” ili tražiti hegemoniju,” rekao je Xi.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.