Američki predsjednik je nedavno na općoj raspravi 75. zasjedanja Opće skupštine UN-a zlonamjerno nazvao virus SRS-CoV-2 “kineskim virusom,” najavljujući da će “tražiti odgovornost” od Kine. Istovremeno se besramno hvalio tzv. uspjehom SAD-a u borbi protiv epidemije, zanemarujući činjenicu da je baš na dan njegovog govora ukupan broj umrlih u epidemiji bolesti COVID-19 u njegovoj zemlji premašio 200 tisuća. Pred očima cijelog svijeta su američki političari iskoristili Opću skupštinu UN-a, multilateralnu platformu, kao scenu za svoje interese, izvodeći farsu za prebacivanje odgovornosti, napade, blaćenje i zagovaranje unilateralizma.

Ove godine se obilježava 75. obljetnica osnutka UN-a, no svijet je suočen s teškim udarima pandemije bolesti COVID-19. Tijekom tog važnog razdoblja su suradnja i zajedničko svladavanje poteškoća opće očekivanje i hitna težnja međunarodne zajednice. Međutim, predsjednik jedine svjetske supersile ispred svijeta hladnokrvno ignorira kritični izazov te lažima blati druge zemlje u Općoj skupštini, izaziva međunarodni antagonizam i samovoljno širi politički virus, što ne samo da krši najosnovnije diplomatske prakse i moralne norme, već i do kraja pokazuje američku jednostranost i hegemonizam.

Bob Woodward, iskusni novinar iz SAD-a je u nedavno objavljenoj knjizi “Bijes”(eng. Rage) napisao kako je početkom veljače ove godine, američki predsjednik u intervjuu Woodwardu rekao da je bolest COVID-19 “smrtonosna stvar”, “čak smrtonosnija od teške gripe”, no, zbog potrebe predizborne kampanje, Bijela kuća neprestano u javnosti ublažava pravu krizu epidemije, namjerno pogrešno navodi javno mnijenje i napada glasove iz znanstvenih krugova, što je na kraju uzrokovala žestoko izbijanje epidemije. Danas 200 tisuća umrlih američkih građana upravo predstavlja “krvni dug” američke administracije svom narodu.

To nije još sve. Američki političari su prebacivali odgovornost i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji te proglasili prekid financiranja i na kraju povlačenje iz te organizacije, čime su teško ugrozili globalnu protuepidemijsku suradnju i teško naškodili svjetskom zdravstvu. Prema rezultatima nedavne ankete Istraživačkog centra Pew je, zbog loše reakcije na epidemiju bolesti COVID-19, imidž SAD-a u očima drugih svjetskih zemalja naglo pao na najnižu razinu u povijesti. Uz takvo mišljenje širom svijeta, odakle američkim političarima hrabrost za hvaljenje svojih “uspjeha” u borbi protiv epidemije?

Predlažemo američkim političarima da što prije zaustave prebacivanje odgovornosti drugima i igre izazivanja podjela i koncentriraju se na znanstveni put protiv epidemije. Ako i dalje budu odbacivali princip spašavanja života, jedinstva i suradnje, uništit će sebe i svoju zemlju.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.