Kineski izvozni stroj je prošle godine bio pod pritiskom iz svih smjerova, no bučno se vraća u život unatoč pandemiji bolesti COVID-19.

Nakon što je pandemija koronavirusa pogodila svijet prošle godine, kineska dominacija u globalnom izvozu je postala značajnija nego drugih godina. Kineski izvoz je u kolovozu narastao za 9,5% na godišnjoj razini, predstavljajući najveći rast od ožujka 2019.

Eksplozija izvoza je također podržana ranim oporavkom Kine, dok ostala velika gospodarstva tonu. Gospodarstvo zemlje je poraslo za 3,2% tijekom druge četvrtine godine te je postala prva zemlja koja raste iz sloma.

Podaci tvrtki Oxford Economics i Haver Analytics pokazuju kako, iako je ukupan volumen pao, kineski udio u globalnom izvozu, uspoređujući s drugim velikim izvoznicima u travnju skočio za više od 18%, prije nego što je u srpnju blago usporio na 15,9%, izvijestio je FT.

Prerano je za otpisivanje kineske uloge u globalnim opskrbnim lancima, rekao je Louis Kuijs iz tvrtke Oxford Economics, koji je ukazao na “temeljnu konkurentnost” azijskih gospodarstava. Dodao je kako je učinak tržišnog udjela djelomično privremen, no nagovijestio je kako će “biti nekih trajnih promjena… koje bi mogle koristiti određenim zemljama.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.