Američki predsjednik Donald Trump je 22. rujna, u općoj debati Generalne skupštine UN-a, je svoje video obraćanje počeo riječima o „kineskom virusu“, kao i uvijek, ignorirajući činjenice i nastavljajući da optužuje. Prema statistici provedenoj od strane britanskog „Gardijana“, u Trumpovom posve kratkom, 7-minutnom govoru, Kina je spomenuta čak 11 puta.

U stvarnosti, čak ni u Sjedinjenim Državama ne postoji tržište za „stigmatizaciju“ prema Kini. Predstavnički dom SAD-a 17. rujna donio je rezoluciju kojom se osuđuju „svi oblici antiazijskog raspoloženja u vezi sa koronavirusom“, uključujući i reference na „kineski virus“. Kao što je naglasio kineski predsjednik Xi Jinping, „može postojati konkurencija među zemljama, ali ona mora biti pozitivna i zdrava i mora se pridržavati moralnih načela i međunarodne norme“.

Ove godine se obilježava 75 godina od osnivanja Ujedinjenih nacija. Suočavajući sa stvarnom prijetnjom kao što je globalna pandemija, trenutno je najvažnije ujediniti najmoćnije snage, kako bi u potpunosti provele međunarodnu saradnju u sprečavanju i suzbijanju epidemije i zajednički promovirale stabilizaciju i oporavak svjetske ekonomije, što je prije moguće. Međutim, Generalnu skupštinu UN-a, koja je trebalo da postavi temelj za međunarodnu saradnju, SAD su ponovo iskoristile kao pozornicu za veličanje laži i napad na druge. „Kapital hil“ je prokomentirao da je Trumpov govor bio ispunjen pozivima na „nacionalizam“.

Za razliku od SAD-a, Kina ponovo potvrđuje da će učiniti sve da cjepiva budu razvijena kao globalni, javni proizvod. Radit će na doprinosu o ostvarivanju pristupačnosti cjepiva zemljama u razvoju, i u saradnji sa ostalim državama izgraditi zajednicu za ljudsko zdravlje. Kao što je rekao predsjednik Xi Jinping, „Velike zemlje treba da osiguraju više globalnih javnih proizvoda, da preuzmu odgovornosti velikih sila “.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.