Wang Yi, posebni predstavnik kineskog predsjednika Xi jinpinga, je u četvrtak, kada je prisustvovao na video sastanku svjetskih vođa održanom u vijeću sigurnosti UN-a, uputio pet prijedloga za unapređenje globalnog upravljanja.

Wang, također kineski državni vijećnik i ministar vanjskih poslova, je predložio da međunarodna zajednica treba slijediti princip konzultacija i suradnje radi dijeljene dobrobiti, naglašavajući kako bi o globalnim poslovima trebale raspravljati sve strane, sustav upravljanja bi također trebale izgraditi sve strane, a rezultate upravljanja bi trebali dijeliti svi.

Pozvao je na zajedničku reakciju na netradicionalne sigurnosne prijetnje i jačanje koordinacije i suradnje među velikim silama.

Osim toga, Wang je pozvao sve strane na održavanje poretka međunarodnog prava i pridržavanje osnovnih normi međunarodnih odnosa, uključujući ravnopravnost suvereniteta, neuplitanje u unutarnje poslove ostalih i rješavanje sporova na miroljubive načine.

Wang je također predložio jačanje uloge Ujedinjenih naroda, povećanje zastupljenosti i glasa zemalja u razvoju, unapređenje učinkovitosti mogućnosti na hitne situacije i rad na ostvarenju modernizacije sustava upravljanja i upravljačkih mogućnosti.

Kina je voljna s ostalim zemljama raditi na neprestanom unapređenju globalnog sustava upravljanja i zajedničkom promicanju izgradnje zajednice koja dijeli budućnost za čovječanstvo, rekao je.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.