Na nedavnom III. radnom sastanku Centralnog komiteta Komunističke partije Kine o poslovima Xinjianga se kineski predsjednik Xi Jinping sveobuhvatno osvrnuo na rezultate gospodarskog i društvenog razvoja nakon 2014. kada je održan II. radni sastanak o istoj temi te jasno izložio politiku i strategiju kineske vladajuće partije za upravljanje Xinjiangom i predložio sveobuhvatan aranžman za osiguravanje društvene stabilnosti i dugoročnog mira. Xijevo obraćanje nije samo označilo smjer budućeg razvoja Xinjianga i povećalo povjerenje lokalnih građana u težnjama za ljepšim životom, već je i svijetu pokazalo da će zavjere pojedinih američkih političara za suzbijanje Kinu Xinjiangom završiti poput mjehurića sapunice.

— Podaci iz 4 sektora u Xinjiangu

U posljednje vrijeme pojedini američki političari zbog ideoloških predrasuda i predizborne kampanje, s opravdanjem „ljudskih prava“ fabriciraju raznovrsne laži o Xinjiangu, blate tamošnju kinesku politiku, provociraju odnose među raznim etničkim grupama u toj autonomnoj regiji Kine i diskreditiraju činjenice o postignućima razvoja u Xinjiangu, a tim igrama namjeravaju ostvariti osobne interese i uznemiravati Kinu. Zapravo, kakva je situacija u Xinjiangu? Xi je u obraćanju konkretnim podacima iz četiri sektora, odnosno gospodarskog razvoja, života građana, eliminacije siromaštva i podrške centralne vlade Xinjiangu, sveobuhvatno predstavio pravu sliku autonomne regije Xinjiang.

Od 2014. do 2019. je prosječna godišnja stopa rasta u Xinjiangu iznosila 7,2% što je više od prosječne razine u cijeloj Kini. Prosječan raspoloživ dohodak po osobi se od 2013. do kraja 2019. godišnjem povećao za 9,1%, udio siromašnih u Xinjiangu se smanjio s 19,4% na 1,24%, a predviđeno je da će se do kraja 2020. širom Xinjianga ostvariti potpuna eliminacija siromaštva i tijekom posljednjih 6 godina je kineska središnja vlada fiskalno podržala Xinjiang s više od 2 bilijuna yuana … ovaj niz podataka pokazuje da je od II. radnog sastanka Centralnog komiteta, uz nastojanje građana Xinjianga i podršku naroda cijele Kine, društveni i gospodarski razvoj u ovoj autonomnoj regiji ostvario nezabilježena postignuća.

Na sastanku je Xi istaknuo da geografski položaj zauzima ključni značaj u razvoju Xinjiangu. Kao značajna oblast u Gospodarskom pojasu Puta svile je do sada iz Xinjianga poslano više od 3700 ekspresnih teretnih vlakova između Kine i Europe, sa stopom rasta većom od 80%. Istovremeno, Xinjiang je otvorio zrakoplovne linije sa 17 zemalja, 25 međunarodnih gradova i područja i 88 domaćih gradova, čime je oblikovana najintenzivnija regionalna zrakoplovna mreža u Kini.

— Podrška međunarodne zajednice

Na općoj raspravi 45. sastanka Odbora za ljudska prava UN-a održanoj 25. rujna su predstavnici iz više zemalja tijekom obraćanja izrazili podršku Kini u pitanju Xinjianga, pozivajući određene zemlje da poštuju osnovne činjenice oko pitanja Xinjianga i zaustave uplitanje u kineske unutrašnje poslove. Prije toga, odnosno u srpnju na 44. sastanku istog odbora, je poslanik Bjelorusije, predstavljajući 46 zemalja, tijekom obraćanja pozitivno procijenio rezultate Xinjianga u ljudskim pravima, antiterorizmu i smanjenju ekstremizma, čime je podržao stav Kine u ovom pitanju. Do ovog trenutka je više od tisuću ljudi iz 91 zemlje u 70-tak delegacija posjetilo Xinjiang, a zaključili su kako su iskustva u borbi protiv terorizma i ekstremizma međunarodnoj zajednici vrijedni za učenje.

Očito je da je međunarodna zajednica svjesna zlih namjera pojedinih američkih političara, koji su podržali teroriste i nasilnike u Xinjiangu, za stvaranjem senzacije oko teme Xinjianga. Ovi političari na bilo kakav način namjeravaju vratiti Xinjiang teroristima i nasilnicima i izazvati podjelu Kine, što 1,4 milijarda kineskih građana nikako neće dozvoliti. Nijedna vanjska sila može zaustaviti korake jedinstvenih etničkih grupa u Xinjiangu prema društvenoj stabilnosti i dugoročnim miru. Prosperitetni i stabilni Xinjiang je jedina činjenica. Zavjere američkih političara za suzbijanje Kine Xinjiangom će sigurno završiti poput mjehurića sapunice.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.