„Vrlo je moguće da će SAD izgubiti (u znanstvenotehnološkom ratu protiv Kine),“ prokomentirao je nedavno u članku James Kynge, iskusni novinar britanskog lista „Financial Times“. Kako smatra taj britanski novinar, trenutni problem s kojim se suočava Washington je da će, kratkoročno i dugoročno, udarci kineskim tehnološkim tvrtkama ipak naškoditi SAD-u.

【Razdružujući se od Kine, škode li SAD drugima ili sebi?】

Uz brojne nerazumne trikove prema Huaweiju, TikToku i Wechatu, američki političari u posljednje vrijeme potiču i „razdruživanje u znanosti i tehnologiji“ od Kine. No, kako smatraju analitičari, SAD tim potezima ne mogu ostvariti interese, već će naškoditi sebi.

Britanski list „Guardian“ je nedavno objavio kako nema dokaza da TikTok kineskoj vladi dostavlja podatke korisnika. Do istog zaključka je došla CIA, koja je nedavno u izvješću Bijeloj kući izložila tu činjenicu. To znači kako je američka administracija djelovala na osnovi nepovjerenja i lažnih optužbi protiv stranih tvrtki. Onda je pitanje: ako američka administracija ne vjeruje inozemnim tehnološkim tvrtkama, kako da druge zemlje vjeruju američkim tvrtkama? Ako američka administracija ograniči međunarodnu interakciju na internetskoj platformi, izgubit će ogromne prihode iz cijelog svijeta, a mekana moć će im se naglo smanjiti, čime bi postale pravi gubitnik.

【Politizirani američki proizvodi gube narudžbe】

Osim toga, zahvaljujući ovom sazivu američke administracije, američki proizvodi su sve češće ”označeni” kao politizirani, što će im sigurno oslabiti konkurentnost. Prekid opskrbe komponenata Huaweiju i druge mjere će otjerati kineske narudžbe i prisiliti ih da se okrenu dobavljačima izvan SAD-a, što će smanjiti tržišni udio američkih tvrtki. Na primjer, 65% prihoda Qualcomma, američkog diva za čipove, dolazi iz kineskog tržišta. No, ta tvrtka je prošli mjesec upozorila kako predviđa da će im prihod u 2019. biti najniži u proteklih 7 godina, a jedan od najvećih razloga je pad narudžbi iz Kine.

【Američke tvrtke optužuju američku administraciju】

U zadnja dva tjedna je oko 3500 američkih tvrtki, uključujući Teslu, Ford, Target, Walgreens i The Home Depot uputilo pritužbe, tvrdeći kako je američka administracija ilegalno povećala carine kineskim proizvodima u vrijednosti većoj od 300 milijardi dolara. Predstavnik Walgreena je rekao da ta tvrtka mora plaćati puno više cijene za „uredski pribore i svakodnevne potrepštine“. Američki predsjednik se jednom pohvalio da „što duže traje trgovinski rat, Kina je slabija, a mi jačamo“, ali činjenica su očito suprotne i SAD protekcionizmom ugrožavaju vlastite interese.

【Američke zabrana omogućuju Kini da postane samodostatna】

Što više, američki potezi ne samo da neće zaustaviti kineski razvoj tehnologije, već će u određenoj mjeri potaknuti i ubrzati korak Kine u tehnološkoj inovaciji. „Sada prisiljavaju Kineze da sami proizvode čipove, što znači da su, ako u se budućnosti dogode sporovi, SAD su odustale od radnih mjesta (koja su stvorena zahvaljujući potražnji iz Kine) te prisilile Kinu da bude sposobna za samodostatnost“ nedavno se Bill Gates, osnivač Microsofta u intervjuu Bloombergu jasno usprotivio zabrani prodaje visokotehnoloških proizvoda Kini. „ Koristi li to stvarno (SAD-u)?“ upitao je Gates.

Prema medijskim izvješćima, Kina trenutno ubrzava istraživanje i proizvodnju specijalnih zrakoplovnih guma, nosećeg čelika, litografskih strojeva i drugih ključnih tehnologija i sirovina, „uvrštavajući popis tehnologija i proizvoda kojima SAD žele suzbijati Kinu, u aranžman budućeg tehnološkog razvoja Kine.“ Prema analizi časopisa „Foreign Affairs“, Kina je već spremna za reagiranje na dugoročne udarce iz SAD u tehnologiji.

David Ignatius, kolumnist američkog lista „The Washington Post“ je nedavno u članku istaknuo kako je otvoreno istraživanje omogućilo razvijeni položaj američke tehnologije, no, „razdruživanje u tehnologiji“ i proizvoljni udarci na inozemne tvrtke su nerazumni jer stavljaju „izvanredne umove“ u teži položaj tijekom rada i života u SAD-u. Američka administracija treba poslušati ove razumne glasove, što prije zaustaviti ugrožavanje investicija u tehnologiji i razmjenu inovacija između Kine i SAD, s ciljem ostvarenja političkih interesa te što prije prestati s nerazumnim igrama koje škode njima i drugima.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.