Ujedinjeni narodi i partneri su u srijedu pozdravili “monumentalno pokazivanje solidarnosti” nakon što su se vlade, privatni sektor, građansko društvo i međunarodne organizacije obvezali na podršku inicijativi Akcelerator pristupa alatima za COVID-19 koju je s međunarodnim partnerima pokrenula Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Za inicijativu, koja je svjetsko najcjelovitije sveobuhvatno multilateralno rješenje za razarajuću pandemiju bolesti COVID-19, je obećano milijardu američkih dolara novog financiranja, navedeno je u izjavi za tisak koju je dobila agencija Xinhua.

Akcelerator pristupa alatima za COVID-19, koji su zajednički pokrenuli SZO, Europska komisija, Francuska i zaklada Bill i Melinda Gates prije samo pet mjeseci, treba još 35 milijardi dolara kako bi ostvarila cilj proizvodnje 2 milijarde dozi cjepiva te provedbe 245 milijuna liječenja i 500 milijuna testova. Nova posvećenost inicijativi je dobrodošla i biti će upotrijebljena kao katalizator daljnjeg financiranja radi nastavka prijelomnog rada Akceleratora pristupa alatima za COVID-19, navedeno je u objavi za tisak.

Održavajući događanje visoke razine na 75. sjednici Opće skupštine UN-a radi hitne mobilizacije podrške Akceleratoru pristupa alatima za COVID-19 je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pohvalio “izvanredne međunarodne napore u nošenju s humanitarnom krizom kakva nije viđena u našim životima,” dodajući kako mora biti uloženo još napora u daljnje “produbljenje” značajnog dosadašnjeg napretka.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.