Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova je u ponedjeljak na svojoj internetskoj stranici objavilo dva dokumenta, prokazujući štetu koju su SAD napravile globalnom upravljanju okolišem, u potezu povučenom nakon što su SAD u izjavi iz rujna napale Peking zbog sličnih djela.

Dokument, koji daje detaljan prikaz vašingtonskog odstupanja od nekih globalnih pitanja okoliša, se smatra najnovijim “protuudarom” Pekinga pokrenutim nakon što su neki američki dužnosnici i političari klevetali kineska nastojanja u zaštiti okoliša, rekla je kineska glasnogovornica Hua Chunying.

“Činjenice govore glasnije od riječi,” rekla je Hua, ističući kako izvješće koje je objavilo Ministarstvo vanjskih poslova pruža dokaze o bijednom rezultatu SAD-a u angažmanu i usklađivanju s multilateralnim sporazumima o okolišu.

Dokumenti, koji uključuju izvješće i tablicu činjenica, prikazuju kako najnaprednija razvijena zemlja povlačeći se iz Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama nije ispunila svoje međunarodne obveze.

Također ukazuje kako Amerika odbija biti vezana sporazumima. Izvješće navodi kako su SAD potpisale pet multilateralnih sporazuma o okolišu, uključujući Protokol iz Kyota i Konvenciju o biološkoj raznolikosti, ali nisu ratificirale ni jedan od njih te su dugo izvan multilateralnog okvira.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.