„Dok većinu svijeta još muči epidemija bolesti COVID-19, Kina je još jednom dokazala kako uz učinkovitu kontrolu epidemije, postoji mogućnost brzog oporavka gospodarstva,“ prokomentirao je američki list „New York Times“ nakon što je kineska Vlada 19. listopada objavila gospodarske podatke o trećem tromjesečju. Prema podacima koje je objavila kineska Nacionalna uprava za statistiku, stopa rasta kineskog gospodarstva u trećem tromjesečju je dostigla 4,9%. Općenito gledano, kineski BDP je u prva tri tromjesečja ove godine za 0,7% više nego u istom razdoblje prošle godine, čime je kinesko gospodarstvo ostvarilo pozitivan rast te dosljedan i stabilan oporavak.

— Brojni pokazatelji prvi put ove godine pokazuju pozitivan rast

Prema najnovijim podacima, brojni pokazatelji koji su bili negativni u prošlim razdobljima ove godine su u trećem tromjesečju ostvarili pozitivan rast, a to su: stopa rasta obujma maloprodaje robe široke potrošnje, stopa rasta ulaganja u dugotrajnu imovinu u prva tri tromjesečja, stopa rasta prosječnog raspoloživog dohotka po stanovniku u prve tri četvrtine, stopa rasta ukupnog obujma uvoza i izvoza sve tri četvrtine itd.. Osim toga, do rujna je kineska dodatna vrijednost industrije iznad određene količine rasla 6 mjeseci zaredom, ukupan obujam maloprodaje robe široke potrošnje se povećavao 2 mjeseca zaredom, a ukupan obujam uvoza i izvoza robe je rastao 4 uzastopna mjeseca. Tendencija ovih glavnih pokazatelja je snažno dokazala kako su kineska prevencija i kontrola epidemije i kineski gospodarski oporavak doista na naprednoj svjetskoj razini. „Wall Street Journal“ je objavio da se brzina rasta kineskog gospodarstva u trećem tromjesečju približava razini prije epidemije, „što pokazuje stabilan korak kineskog gospodarstva“.

— Kina pronašla „panaceju“ za pandemiju

Bill Winters, izvršni upravitelj britanske banke Standard Chartered je nedavno u intervjuu procijenio da su mjere koje je poduzeo Peking omogućile „vrlo, vrlo malo“ bankrota kod poduzeća i „vrlo malo“ nezaposlenosti u ranoj fazi krize javnog zdravstva, što je spriječilo stagnaciju tijekom gospodarskog oporavka. Kako je rekao, drugo svjetsko najveće gospodarstvo je iznenadno ostvarilo rast i čini se da je pronašlo „panaceju“. Pozitivni podaci iz Kine su mnogo puta dokazali učinkovitost mjera kineske Vlade te da je postavila zaštitu života i kontrolu nad epidemijom kao prioritet i sveobuhvatnim planovima obnovila rad raznih sektora.

— Sljedeći korak: rast potražnje i proizvodnje

U sljedećem koraku će se, bez obzira je li riječ o potražnji i proizvodnji ili povjerenju i vitalnosti cijelog tržišta, trend stabilnog rasta kineskog gospodarstva iz prve tri četvrtine zasigurno nastaviti. Što se tiče potražnje su tijekom „Zlatnog tjedna,“ odnosno kolektivnih praznika početkom listopada, Kinezi ostvarili 637 milijuna putovanja, 100 milijuna gledanja filmova u kinima i gotovo 1,6 bilijuna yuana potrošnje u maloprodaji i hotelijerstvu … svi ovi podaci jasno pokazuju kako se obnavlja potražnja kineskih kupaca. Što se tiče proizvodnje, industrijski ciklus se stabilno oporavlja zahvaljujući micanju barijera u opskrbnom lancu. Na primjer, u trećem tromjesečju je stopa korištenja kapaciteta industrijske proizvodnje diljem Kine iznosila 76,7%, što je za 2,3 postotna boda više nego u drugoj četvrtini. U industrijskom sektoru je proizvodnja automobila narasla za 3 postotna boda, a proizvodnja opće opreme za 1,7 postotnih bodova.

— Pozitivan utjecaj kineskog rasta na svjetsko gospodarstvo

Bez sumnje će oporavak kineskog gospodarstva, kao svjetskog drugog najvećeg gospodarstva, predstavljati pozitivan utjecaj na svjetsko gospodarstvo. Međunarodni monetarni fond (MMF) je u najnovijem predviđanju svjetskog gospodarstva povećao očekivanje za kinesko gospodarstvu u 2020. na stopu rasta od 1,9% te se očekuje da će Kina biti jedino veliko gospodarstvo s pozitivnim rastom. Istovremeno je MMF predvidio da će stopa rasta Kine iduće godine iznositi 8,2%. Gita Gopinath, glavna ekonomistica MMF-a, je rekla kako će kinesko gospodarstvo poboljšati izvedbu globalnog gospodarstva, a bez kineskog rasta bi kumulativni rezultat globalnog gospodarstva „u 2020. i 2021. bio negativan“.

Općenito gledano, u osnovnoj pozitivnoj tendenciji kineskog gospodarstva nema promjene. U sljedećem koraku će Kina, uz normalizaciju mjera prevencije i kontrole epidemije, produbljivati reformu i otvaranje prema svijetu, promicati visokokvalitetni razvoj gospodarstva i truditi se ispunjavati godišnje razvojne ciljeve u društvu i gospodarstvu, kako bi kinesko gospodarstvo održalo stabilnost te doprinijelo oporavku svjetskog gospodarstva.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.