Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović naglasio je važnost ulaganja u sustav civilne zaštite i u nadogradnju postojećih kapaciteta i opreme. Oprema je, dodao je, vrijedna više od 11 mil. kn, a nabavljena je iz naknada koje Hrvatskoj naplaćuje EUROCONTROL.

Božinović je naglasio da “sve dok traje epidemija, građani se trebaju suzdržati prevelikih druženja, privatnih zabava, sastajanja. Mi propisujemo ono što je javno (…) ono što je u domovima ili privatnim posjedima, to niti možemo niti hoćemo kontrolirati. Međutim, činjenica je da se upravo u tim okolnostima  građani najviše opuste i onda dolazi do širenja virusa”.

– Nije ovo velika filozofija. U svakodnevnoj  praksi to nije uvijek ugodno ni lagano držati fizičku distancu, nositi masku kada ne možemo održati fizičku distancu, ali to i nije toliko teško ako osvijestimo da je to jedini način da se prebrodi ova kriza, dodao je.

Dodao je kako stožer može donositi odluke, epidemiolozi mogu pisati preporuke, možemo komunicirati na dnevnoj bazi, ali ništa nećemo postići ako građani to ne prihvate. Vjeruje da je velika većina svjesna toga i da mjere primjenjuje u svakodnevnom životu, a treba i one koji to ne rade, upozoriti na neodgovornost ponašanja.

Koga će se sankcionirati?

Pojasnio je kako će sankcionirati organizatore ili vlasnike ako se u njihovom objektu ne pridržavaju mjera. U radu klubova, dodao je, sve je propisano, prije svega da nema plesa na podiju, a kada dođu inspektori, vide da se plešu i u tom slučaju je kazna bila 30.000 kuna.

– Cijelo vrijeme pokušavamo objasniti da te mjere nisu jer netko želi trenirati strogoću, one su za dobrobit svih, prije svega za vlasnike objekta jer im na ovaj način pomažemo da ostanu otvoreni, dodao je.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.