Kina sveobuhvatnom zelenom transformacijom doprinosi čišćem i ljepšem svijetu

U sljedećih 5 godina će zelena transformacija kineskog načina života postići očigledne rezultat i znatno se smanjiti ukupan obujam otpuštanja glavnih zagađivača. Od 2035. će se otpuštanje ugljikovih spojeva u Kini, nakon dostizanja vrhunca, stabilno smanjivati. U Izvješću o budućem razvoju Kine objavljenom na nedavno održanom petom plenumu 19. saziva Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, su postavljeni ciljevi u zaštiti ekologije i zelenom razvoju privukli veliku pozornost.

— Reakcija na izazove klimatskih promjena i realizacija održivog razvoja

Reakcija na izazove klimatskih promjena i realizacija održivog razvoja su trenutno su dvije teme koje dobivaju najveću pozornost međunarodne zajednice. Kao velika zemlja s 1,4 milijardom stanovnika, Kina je kroz proteklih 5 godina uložila nezabilježenu pozornost i novčana sredstva u zaštitu okoliša. Prema službenim podacima se tijekom 13. Petogodišnjeg plana znatno smanjilo otpuštanje ugljičnog dioksida po jedinici BDP-a, udio potrošnje nefosilnih gorive u cjelokupnoj potrošnji energije je iznosio 15,3%, u više od 80 gradova su započeli pilot projekti s niskim otpuštanjem ugljičnih spojeva, a udio „zelene arhitekture“ u svim novoizgrađenim zgradama u ruralnim područjima je bio 60% … Beate Trankmann, predstavnica UNDP-a u Kini, je nedavno u intervjuu Kineskoj medijskoj grupi je rekla kako su među 25 razvojnih pokazatelja kineskog 13. Petogodišnjeg plana, 10, odnosno 40%, pokazatelji resursa i okoliša, što pokazuje kako kineska vlada obraća veliku pozornost na zaštitu okoliša.

— Kina odlučno na putu zelenog razvoja

Trenutno Kina odlučno napreduje na put zelenog razvoja, koji je postao jedan od suštinskih koncepta vladajuće partije u izgradnji zemlje. Prema izvješću petog plenuma 19. saziva CK KP Kine, Kina će, temeljem prošlih iskustava, nastaviti sveobuhvatnu zelenu transformaciju gospodarstva i društva i promicati održivi razvoj s harmoničnim suživotom čovjeka i prirode. Postavljeni konkretni ciljevi u ovom sektoru pokazuju povezivanje dugoročnih i srednjoročnih programa za ostvarenje zelenog razvoja s niskim otpuštanjem ugljika. Na primjer, među postavljenim ciljevima su znatno smanjenje ukupnog otpuštanja glavnih zagađivača u sljedećih 5 godina i stabilno smanjivanje otpuštanje ugljikovih spojeva u Kini nakon dostizanja vrhunca 2035. Ovi ciljevi ne predstavljaju samo nastojanja kineske vladajuće partije za poboljšanje života građana, već i prokazuju kako Kina preuzima odgovornost kao velika zemlja.

U izvješću su spomenuti energetska revolucija, ubrzanje razvoja modernog industrijskog sustava, promocija i optimizacija gospodarskog sustava te važnost zelenog i održivog razvoja, a sve ovo će bez sumnje stvoriti nove mogućnosti ulaganja u ekologiju i zaštitu okoliša, što će potaknuti pokretače gospodarskog rasta. Prema procjeni nadležnih organa, proizvodna vrijednost zelenog gospodarstva Kine će do 2025. postići 12 bilijuna yuana, odnosno 8% BDP-a, a do 2035. će premašiti 10% BDP-a. Brojni ekonomisti su predvidjeli kako će zeleno gospodarstvo postati novi pokretač gospodarskog rasta u idućem razdoblju.

— Kina aktivno sudjeluje i doprinosi globalnom upravljanju ekologijom

Kao velika zemlja koja preuzima svoje odgovornosti, Kina, istovremeno s provođenjem zelenog razvoja u zemlji, globalnom upravljanju ekologijom aktivno doprinosi kineskom mudrošću, konceptom i planom. Nedavno je tijekom niza konferencija Opće Skupštine UN-a kineski predsjednik Xi Jinping objavio kako će se Kina truditi da otpuštanje ugljičnog dioksida u Kini do 2030. postigne vrhunac i ostvariti ugljičnu neutralnost do 2060., a istovremeno je obećao kako će Kina više doprinositi provođenju „Pariškog sporazuma“. Mark Levine, nekadašnji istraživač energetske politiku u Nacionalnom laboratoriju Lawrenc Berkeley u SAD-u smatra kako bi kinesko postavljanje određenih ciljeva moglo potaknuti druge zemlje na aktivnije djelovanje.

Pridržavanje koncepta da su zelene planine i čista voda planine i voda od zlata i srebra i modernizacija harmoničnog suživota čovječanstva i prirode su ciljevi i vizija iznijeti na petom plenumu 19. saziva CK KP Kine, što neće samo unaprijediti visokokvalitetni razvoj Kine već će i doprinijeti čistom i ljepšem svijetu te je razvojni smjer s povijesnim značajem za vječni razvoj čovječanstva. Kina, koja se nalazi u sveobuhvatnoj zelenoj transformaciji gospodarstva i društva, će nastaviti shvaćati ekologiju kao prioritet, aktivno sudjelovati u globalnom upravljanju raznolikošću i pružiti održivom razvoju čovječanstva više kineske mudrosti i snage.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.